Konverzační komedie a zábavný Banjo Band Ivana Mládka v Třebíči
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Konverzační komedie a zábavný Banjo Band Ivana Mládka v Třebíči
V úterý 7. listopadu 2017 přiveze do Národního domu v Třebíči pražská agentura Fanny hru Jakuba Zindulky Manželský čtyřúhelník. Příběh, ve kterém silvestrovská oslava a furiantská sázka vyústí za pomoci alkoholu v neobvyklou výměnu manželů. V titulních rolích vtipné konverzační komedie se představí populární herci Michaela Badinková, Daniel Rous, Martina Kraus a Dana Homolová. Začátek mimoabonentního představení je v 19 hodin.
Populární Banjo Band loni oslavil neuvěřitelných 50 let existence. V třebíčském Národním domě vystoupí ve středu 8. listopadu v pořadu plném humoru, scének a písniček vedle legendárního lídra Ivana Mládka i ostatní skvělí hudebníci a komici – Lenka Plačková, Lenka Šindelářová, Libuše Roubychová alias Libuna, Jan Mrázek, Vítězslav Marek či Zdeněk Kalhous. Koncert začíná v 19 hodin.
Jaroslava BURKETOVÁ
Jihlavská paliativa otevírá dveře veřejnosti
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Jihlavská paliativa otevírá dveře veřejnosti
Veřejnost může nahlédnout do zázemí Stanice paliativní péče jihlavské nemocnice. Ve čtvrtek 9. listopadu ukáží zájemcům pokoje, kde pečují zdravotníci o nevyléčitelně nemocné. Na den otevřených dveří se budou moci také zájemci na cokoli zeptat.
Stanice čítá 15 lůžek, pacienti jsou umístěni ve dvoulůžkových zrekonstruovaných pokojích, které mají společné sociální zařízení. „O pacienty se stará multidisciplinární tým, ve kterém jsou zastoupeni lékaři s erudicí pro paliativní péči a léčbu bolesti, konzultanti v oboru psychologie, onkologie, výživy, tým zdravotních sester a ošetřovatelek, které prošly školením v hospicové péči, dále rehabilitační sestra, klinický farmaceut, zdravotně sociální pracovník a duchovní,“ říká primářka geriatrického oddělení Eva Balnerová.
Návštěvy na paliativní stanici jsou neomezené a pro blízké je na pokojích k dispozici polohovací křeslo, na kterém je možnost přenocovat. Pacienti mají na pokoji k dispozici elektrické polohovací lůžko se speciální antidekubitní matrací. Pobyt na SPP si z části hradí pacient. Kdo je příjemcem příspěvku na péči platí 250,- Kč/den, kdo příspěvek nemá, platí 300,- Kč/den. Žádost o příspěvek lze podat během pobytu na stanici. Stravu si může pacient vybrat individuálně z jídelního lístku dle svých přání a chutě. Rodiny a blízcí mohou využívat samostatnou návštěvní a společenskou místnost.
Pokud se chcete podívat do zázemí Stanice paliativní péče, přijďte ve čtvrtek 9. listopadu mezi 9 a 16 hodinou. V průběhu dne bude připravený ošetřovatelský tým zodpovědět vaše dotazy. V 10:00, 13:00 a 15:00 hodin je pro zájemce připravena krátká prezentace o stanici.
Monika ZACHRLOVÁ
Kuchařské naděje z Havlíčkova Brodu soutěží o nejlepší Svačinu roku
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Kuchařské naděje z Havlíčkova Brodu soutěží o nejlepší Svačinu roku
Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod se účastní 5. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letos je v gastronomické soutěži přihlášeno 38 škol z celé České republiky. Soutěžící se utkají o ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Novinkou letošního ročníku je hlasování veřejnosti. Odbornou porotu složenou z Mistra kuchaře Vladimíra Picka a šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále doplní gastronomický specialista Petr Stupka. Velkým pražským finále soutěžící provede Markéta Hrubešová.
Úkolem soutěžících ze středních odborných škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby je vytvořit originální školní svačinu pro děti, žáky a studenty. Na vytvoření pokrmu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare nebo krémy Rio Mare Paté, které získali od pořadatelů zdarma. „Tuňákové výrobky Rio Mare jsou pro přípravu zdravých, chutných a rychlých svačinek ideální surovinou. Jde to vidět i na zájmu studentů a středních škol o naši soutěž Svačina roku s Rio Mare. Letos v oblíbené soutěži přivítáme 123 mladých kuchařských nadějí z 38 škol,“ říká za pořadatele Pavel Kmínek, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.
Jednou z novinek 5. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare je rozšíření odborné poroty o gastronomického specialistu a poradce Petra Stupku. Odborným garantem a zároveň předsedou odborné poroty zůstává Mistr kuchař Vladimír Picka a členem odborné poroty bude Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole. Finálové kolo bude uvádět moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Mladí kuchaři a kuchařky si rozdělí dárkové poukazy v hodnotě 20 000 Kč. Za prvenství získá soutěžící poukaz v hodnotě 7 000 Kč, mladí kuchaři na druhém a třetím místě vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota složená ze zástupců pořadatele vyhlásí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Do výběru nejlepšího receptu se letos poprvé zapojí veřejnost, která udělí Rio Mare cenu veřejnosti. Na vítěze a jeho školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Hlasování proběhne na facebookových stránkách Rio Mare. Všechny školy, ze kterých budou ocenění studenti, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.
Do 13. listopadu musí soutěžící zaslat fotografii a popis originálního pokrmu. Následně odborná porota vybere 15 nejlepších receptů pro pražské finálové kolo, které se uskuteční 7. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ v Holešovicích. Pořadatelem soutěže je společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare na českém trhu.
Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina Roku s Rio Mare 2016
Dominik Nedoma (Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice) - Smažená rizolka s tuňákem Rio Mare a sušenými rajčaty
Suroviny (4 porce): 1 ks Rio Mare tuňáka, 10 lžic hladké mouky, 0,5 l mléka, 80 g sušených rajčat, 1 vejce, 160 g sýru, 80 g čerstvého špenátu, 160 g rajčat, 160 g žluté papriky, 1 šálek strouhanky, velkolistá petrželka, olej, sůl, pepř, cukr.
Postup: Z hladké mouky, mléka a vajec připravíme těsto na palačinky. Na oleji smažíme tenké palačinky, které naplníme špenátem, sýrem, tuňákem a sušenými rajčaty. Palačinky pevně zabalíme a obalíme ve vajíčku a ve strouhance a osmažíme do zlatova. Nakonec osmažené palačinky doplníme salátkem z rajčat, papriky a petržele.
Andrea ČEŘOVSKÁ