Kuchař s michelinskou hvězdou vaří se studenty vysočinské Gastroakademie
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Kuchař s michelinskou hvězdou vaří se studenty vysočinské Gastroakademie
Michelinské hvězdy jsou oceněním, po kterém touží téměř všichni kuchaři. Obrovským zážitkem a motivací je se s držiteli gastronomického „Oskara“ osobně i jen setkat. Francouzský šéfkuchař Fhilippe Mille, držitel hned dvou michelinských hvězd, pobývá aktuálně dva dny na Vysočině a většinu svého času chce věnovat popularizaci gastronomie, představení kreativity a nových kulinářských konceptů pro studenty zařazené do projektu Gastroakademie připravené Krajem Vysočina.
Philippe se nebojí být sám sebou, posouvá obor, ve kterém se pohybuje, stále dopředu. Nebojí se vést početný tým studentů a nabídnout jim jiný, originální pohled na gastronomii. Dnes v kuchyňském studiu Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava z náhodně vybraných surovin pod jeho vedením, jako šéfa kuchyně, studenti připravili zeleninový kuskus, vepřovou panenku plněnou houbami a zeleninou a dezert s ovocem. „Dnešní vaření s Philippem Millem je pro mě zatím vrchol toho, co jsem zažil. Budu se mu dívat pod ruce a chci se něco naučit,“ říká Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. „Baví mě moderní gastronomie, ráda se nechávám v restauraci jídlem překvapit i pobavit, dnes jsme v praxi viděli, že kromě kulinářského umění je jídlo i společenský zážitek,“ uvedla Soňa Dubová z jihlavské střední školy s tím, že doufá, že jednou všechno, co se na Vysočině naučí zúročí jako šéfkuchařka v horském hotelu. Nad čím všichni dnešní hosté kuchařské prezentace kroutili hlavou bylo neskutečně rychlé tempo přípravy pokrmů a práce michelinského šéfkuchaře. Nebylo možné ho zastihnout, věnoval se spravedlivě všem týmům a stále je povzbuzoval k maximálnímu výkonu. Přitom dnes prozradil, že se studenty obvykle vůbec nevaří.
Zatímco dnes Fhilippe Mille společně s dvanácti posluchači Gastroakademie připravoval degustační menu, zítra bude odborným konzultantem a přísným hodnotitelem mezinárodní gastronomické soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 Open, kterou připravuje Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Společné zadání pro všech dvanáct týmů studentů oborů kuchař je během 45 minut uvařit a naservírovat předkrm z medu a ohromit hlavním chodem, ve kterém hraje prim vepřová panenka.
Projekt Gastroakademie Kraje Vysočina letos probíhá třetím rokem. Zatím ho absolvovala třicítka nejnadanějších mladých lidí ze čtyř krajských středních škol. „V rámci speciálně upravené nabídnuté praxe studenti fungují jako normální týmový hráči, opravdu v sedmi regionálních restauracích a hotelech vaří, není to jen o loupání brambor. Stejně jako jejich kouči všechno ochutnávají, majitelé restaurací jim podle aktivity nabízí i běžnou brigádu nebo později také zaměstnání. Výběrem skutečně aktivních studentů se chceme vyhnout nezájmu, absenci snahy, určité rezignaci nad výsledkem práce. Už jsme ve stádiu, kdy studenti z vlastní iniciativy do vybraných provozů sami chodí i ve volnu, snaží se být členem hotelového týmu. Vysočinská Gastroakademie plní účel, vychovává profesionály, kteří do kuchyně patří. Všechny žáky gastrooborů pak po celou dobu studia motivujeme, aby i po dokončení školy u profese zůstali,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
V Kraji Vysočina v současné době mohou děti studovat až 15 různých gastrooborů.
Jitka SVATOŠOVÁ
Setkání největšího počtu lidí, kteří „mají něco na háku“
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Setkání největšího počtu lidí, kteří „mají něco na háku“
Zahájení turistické sezóny v regionu Moravský kras a okolí probíhá každoročně (letos už podvanácté) v duchu nějaké recesní výzvy. A tak jednou pěšky či na kole dorazilo na akci do Černé Hory 1023 turistů se srdcem na dlani (doslova), v jiném roce 755 lidí, kteří měli dobrou mysl (opět doslova!)... a i letos v neděli 8. dubna budou zahájení sezóny předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích, které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14:30 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.
Téma této oblíbené turisticko-společenské akce se každý rok mění a pokaždé se odehrává ve znamení jiného vtipného zadání. Je už nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový zápis do České knihy rekordů. Organizátoři hodlají společně s turisty vytvořit za dohledu komisaře z pelhřimovské Agentury Dobrý den rekord v počtu lidí na jednom místě, kteří „mají něco na háku“. Zadání rekordního pokusu bylo takto zvoleno proto, že život nám občas přináší různé trable, starosti, námahu a třeba i pech, ale lidé na Blanensku a Boskovicku si s tím vždycky uměli poradit. Měli to takříkajíc „na háku“ a žádná překážka je nikdy nezastavila. Jim budiž tímto rekordním pokusem vzdán hold.
V bráně pivovaru, kam dorazí turistické pochody, budou 8. dubna 2018 od 12:00 do 14:00 hodin umístěna dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet. Zde bude započítán každý turista, který prokáže, že „má něco na háku“, tj. bude mít u sebe hák nebo háček (rybářský háček, háček na vánoční ozdoby, koupelnový háček na ručníky, řeznický hák, hák z jeřábu nebo kladkostroje apod.), na němž bude mít zavěšen nějaký předmět. Pro ty, co často vyráží na výšlap se svým čtyřnohým miláčkem, je započitatelné, když bude mít něco „na háku“ i jejich pejsek. Účastníky, kteří budou mít nejoriginálnější ukázku toho, co mají „na háku“, čeká na závěr akce odměna.
Miroslav Marek
Dva pokoje na geriatrii dostaly nový kabát
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Dva pokoje na geriatrii dostaly nový kabát
Nové posezení pro návštěvy, barevné povlečení a tapeta. To jsou novinky, které čekají pacienty na dvou pokojích oddělení geriatrické a následné péče jihlavské nemocnice. Nové je také posezení na chodbách pro návštěvy.
„Chceme, aby se u nás pacienti cítili co nejlépe, a příjemné prostředí hraje svoji roli,“ říká primářka Eva Balnerová. Na oddělení se rozhodli, že na nadstandardní pokoje pořídí doplňky, které zázemí zútulní. „Pořídili jsme tapetu, nakoupili jsme barevné povlečení, koupili posezení pro návštěvy. Nové věci jsou na obou našich nadstandardních pokojích,“ doplňuje vrchní sestra Dana Polodnová. Na oddělení geriatrické a následné péče mají dva nadstandardní pokoje, jeden jednolůžkový a druhý dvojlůžkový.
Nové posezení pro návštěvy a pacienty jsou v podobě stolečku, židlí a sedací soupravy také na chodbě. Celkově vybavení stálo dvacet tisíc korun. Na oddělení geriatrické a následné péče je ročně hospitalizováno zhruba 400 pacientů.
Monika ZACHRLOVÁ