Na výstavě ve Žďáře nad Sázavou budou k vidění i živé včelky
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Na výstavě ve Žďáře nad Sázavou budou k vidění i živé včelky
Včelařská výstava s vůní včelích pokladů bude pro veřejnost otevřená ve dnech 14. - 17. listopadu v prostorách Čechova domu ve Žďáře nad Sázavou. Přijďte v tyto dny mezi 9.- 17. hodinou o objevte fascinující svět včel - naučte se, jak můžeme společně chránit naši planetu a vychutnejte si sladkost z přírody.
Tradiční včelařská výstava, kterou pořádá žďárský včelařský spolek, jenž ve městě funguje již šestadevadesát let, nabídne návštěvníkům z řad dětí i dospělých řadu zajímavostí ze života tohoto pospolitého hmyzu, včetně živých včel umístěných v pozorovacím úlu. Přítomní včelaři prohlídku doplní odborným komentářem či zodpoví dotazy týkající se chovu včel.
Kromě různých druhů medu z produkce místních včelařů bude na výstavě k zakoupení taktéž medovina, medové perníčky, svíčky, kosmetika, produkty využívané při apiterapii, včelařské potřeby či naučná literatura.
Eva ŠINKOVSKÁ
Jihlava si připomene sametovou revoluci, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Jihlava si připomene sametovou revoluci, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva
Blížící se výročí sametové revoluce i Mezinárodního dne studenstva si lidé v Jihlavě mohou připomenout snímkem 1989: Z deníku Ivany A. nebo výstavou Nesmíme zapomenout: Jan Opletal a další oběti listopadu 1939.
Ve středu 13. listopadu je ve Stříbrném domě připravena projekce filmu podle autentického deníku osmnáctileté Ivany A. Ta osobitým pohledem středoškolačky reflektuje poslední rok existence komunistického Československa. Snímek 1989: Z deníku Ivany A. Karla Strachoty můžete vidět od 17.30 hodin v hudebním sále, vstup na projekci je zdarma.
Maturitní ples kontrastuje s událostmi Palachova týdne; otravné oslavy 1. máje a memorování sovětských reálií k blížící se maturitě s první cestou na „Západ“; radostné zážitky posledních školních prázdnin s nástupem do nevábného zaměstnání a vyhlídkami na budoucí šedivý život. Přichází sametová revoluce...
Snímek Karla Strachoty je syntézou skutečných deníkových záznamů, sekvencí ze zpravodajských a publicistických pořadů, ukázek z dobového tisku, soukromých dokumentů a fotografií. Originální filmová výpověď o době před 30 lety, obohacená animacemi a výraznou hudbou, je určena zejména mladé generaci.
V prostorách Stříbrného domu začne ve stejný den – tedy ve středu 13. listopadu – také výstava 1989: Rok zázraků. Pojednávat bude o pádu komunistického režimu v československém i světovém kontextu. Celkem 12 plakátů je doplněno faktografiemi, tehdejším tiskem i vzpomínkami aktérů. Výstava bude volně přístupná do 30. listopadu.
Sametovou revoluci připomíná také výuková on-line hra Velvet 89. Ta odhaluje příběhy obyčejných lidí, kteří přispěli k pádu komunistického režimu. Studenti se vydávají na cestu bouřící se zemí - od ekologických protestů v severních Čechách přes chvíle, které bezprostředně předcházely zásahu na Národní třídě, po ostravskou generální stávku. Na zaplněných náměstích hledají ty, kteří chtějí říci, proč se rozhodli ozvat a co je přimělo vyjít do ulic. Hra je vytvořena ve spolupráci s oceňovaným herním studiem Charles Games.
Na jihlavské radnici v hale MHD bude od 13. listopadu do 20. prosince probíhat také výstava k 85. výročí událostí 17. listopadu 1939, které vedly k prohlášení tohoto dne Mezinárodním dnem studentstva.
Lucie MAXOVÁ
Zdravá dietní varianta pro pacienty Dieta 3FIT, omezuje tuky, cukry a kuchyňskou sůl
Zavřít foto...
Zpět nahoru na obsah...Zdravá dietní varianta pro pacienty Dieta 3FIT, omezuje tuky, cukry a kuchyňskou sůl
Stravovací provoz a oddělení nutriční terapie nemocnice v Třebíči zařadilo novinku v dietním stravování pacientů nazvanou „Dieta 3FIT“. Dieta je plnohodnotná s optimálním rozložením bílkovin, sacharidů i tuků a je určena k dlouhodobému podávání. Klade důraz na vhodné složení tuků, omezení jednoduchých cukrů a kuchyňské soli. Obsahuje vyšší podíl vlákniny, vitaminů, minerálních, antioxidačních a dalších bioaktivních látek příznivě působících na organismus. Dieta 3FIT je indikována v prevenci rizika civilizačních onemocnění, především obezity, diabetu druhého typu, kardiovaskulárních a onkologických onemocnění.
Dieta splňuje zásady zdravé stravy dle doporučení Světové zdravotnické organizace a dalších odborných společností. „Tato dieta se využívá u pacientů, kteří nemají dietní omezení a jsou bez nutričního rizika. Cílí na pacienty, kteří se snaží žít zdravě a usilují o redukci nebo udržení své tělesné hmotnosti. Vhodná je pro sportovce a zároveň pro osoby, které dbají o svoji stravu nebo si chtějí vyzkoušet, jak správně jíst,“ popisuje cílovou skupinu pacientů vedoucí nutriční terapeutka třebíčské nemocnice Zdeňka Bartošová.
Nový dietní program se zaměřuje na celkové množství tuků u všech skupin potravin. Omezuje jemné a trvanlivé pečivo, tučná masa, uzeniny, lahůdkářské a tučné mléčné výrobky. Zařazuje olejnatá semena a ořechy jako zdroj vitaminů, minerálních látek a esenciálních polyenových mastných kyselin. Upřednostňuje polysacharidy – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny a výrobky z nich. V jídelníčku je dostatečné množství ovoce a zeleniny.
Preferuje vaření, dušení, pečení a grilování. Strava je pestrá a vyvážená a je rozdělena do čtyřech porcí, nechybí i odpolední svačinka.
Navýšena je spotřeba luštěnin jako významného zdroje rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrmy z luštěnin zařazuje alespoň dvakrát týdně. K vhodným úpravám luštěnin patří i polévky a pomazánky.
Jako významný zdroj bílkovin jsou do stravy volena libová masa, ryby, vejce a mléčné výrobky. Pacienti se tak mohou těšit na pokrmy z krůtího či kuřecího masa, libového vepřového a hovězího masa. Vhodnou alternativou jsou čerstvé sýry, tvaroh, bílý jogurt, kefír, acidofilní mléko a další zakysané mléčné výrobky.
„Snížení příjmu kuchyňské soli je dosaženo omezením polotovarů, instantních přípravků, zpracovaných masných výrobků v podobě uzenin, ochucovadel a soli přidávané při přípravě pokrmů. K dochucování pokrmů jsou v dietě použita jednodruhová koření, byliny a zelené natě,“ zdůrazňuje vedoucí stravovacího provozu Jana Zimolová.
O dietu 3FIT je možné, aby si pacient požádal při příjmu nebo v průběhu hospitalizace, v případě že jeho zdravotní stav nevyžaduje jiná speciální dietní opatření.
„Zdravé a maximálně nutričně vyvážené stravování je u aktivních pacientů žádaným trendem. Věříme, že dietní variantu 3FIT ocení mnoho našich pacientů,“ komentuje novinku v nabídce stravování ředitelka nemocnice Eva Tomášová.
Jitka MÁCOVÁ