Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Odstartoval třetí ročník projektu Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách

MAKRO Akademie hostila úvodní workshop projektu Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách. Do programu se zapojili i zástupci sbírky Pomozte dětem a projektu Pestrá strava
Workshopu v pražské Makro Akademii se zúčastnili zástupci školních jídelen z celé České republiky, mezi nimi i kuchařský tým z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Kuchaři a kuchařky se naučili připravovat tradiční španělské menu uzpůsobené potřebám dětských strávníků.

Třetí ročník projektu Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách, pořádaný Asociací školních jídelen ČR, se zaměřil na španělskou kuchyni. Záštitu nad ním převzalo Velvyslanectví Španělska v České republice. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín, španělský velvyslanec v ČR, se zúčastnil úvodního workshopu, prohlédl si MAKRO Akademii a pohovořil s kuchaři a kuchařkami o španělské gastronomii a tradicích. „Jsme velice rádi, že se nám již třetím rokem daří udržovat intenzivní spolupráci s velvyslanectvími i partnery, a přinášet tak do školních jídelen mezinárodní inspiraci a dětem zdravé a chutné obědy“, komentuje Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR.

Během úvodního workshopu se kuchaři a kuchařky seznámili s tradičními surovinami i recepty Pyrenejského poloostrova. Pod vedením španělského šéfkuchaře Enrique Garcii Tejada a Petra Stádníka, šéfkuchaře MAKRO Akademie, pak připravovali tříchodové menu složené z polévky, hlavního chodu a dezertu. Studená polévka gazpacho, rýžová paella s kuřecím masem i marinované pomeranče sklidily pochvaly z řad dospělých i dětí, kterým je španělské školní menu primárně určeno.

Během dopoledního programu se do vaření zapojili i samotní žáci základních škol, kteří si v rámci projektu Pestrá strava připravovali zdravé školní svačinky, např. zeleninové tortilly či sendviče s lososem. Dětem u příprav asistovala i Marie Doležalová a Kuře ze sbírkového projektu Pomozte dětem organizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti a Českou televizí. Společnosti MAKRO ČR a BONNO GASTRO SERVIS se při této příležitosti stali partnery projektu. „MAKRO se pravidelně zapojuje do projektů podporujících žáky a studenty, organizuje pro ně studentské soutěže i vzdělávací programy. Spojení s projektem Pomozte dětem je pro nás přirozeným krokem a jsme za toto partnerství moc rádi“, komentuje Stanislav Sekyra, Head of Product Management HoReCa, který za společnost MAKRO Cash & Carry ČR předal šek na 20 000 Kč.

Věra Holcová, obchodní manažerka společnosti BONNO, která předala šek ve výši 10 000 Kč, doplňuje: „Rádi pracujeme na bázi vzájemné prospěšnosti a myslíme si, že tato akce je toho krásným příkladem.“

Vybrané školy a jídelny, které se zapojily do projektu, zařadí španělské pokrmy do stálého menu a během následujícího roku ve spolupráci s Asociací školních jídelen ČR, Velvyslanectvím Španělska a dalšími partnery uspořádají pro své žáky projektový den, kde se i oni budou moci blíže seznámit se španělskou kulturou, tradicemi a gastronomií.

Petra HOLÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=171109-1510154821)