Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Mladí kuchaři z Jihlavy si vyzkoušeli tradiční vysočinské recepty, navíc v bio kvalitě

Deset vybraných žáků oboru kuchař-číšník jihlavské střední odborné školy služeb si včera vyzkoušelo přípravu osvědčených receptů z Vysočiny za použití bio produktů od místních farmářů. Na správné postupy, dochucení i servírování dohlížel zkušený kuchař Michal „Hugo“ Hromas, který vysvětloval budoucím kuchařům, že není umění vzít módní a drahé suroviny, něco z nich uvařit a dát je na talíř, ale mnohem větší výzva je vzít obyčejné suroviny a udělat z nich něco pěkného, co dává smysl.
Přítomní tak mohli na závěr ochutnat žitný chléb s kozím sýrem a medem, kucmouch s černou omáčkou s povidly a slaninou, černé jelítko a cmunda s pečenou hruškou a cibulí, steak z vepřové panenky se švestkovou omáčkou a tradiční krajové mrkvance.

„Koncept společného vaření žáků s profesionálním kuchařem se nám velice osvědčil. Letos mohli naši žáci vařit mimo jiné s francouzských šéfkuchařem, držitelem dvou michelinských hvězd Phillipem Millem a jsou to pro ně neocenitelné zkušenosti. Už při studiu nahlédnou pod ruce špičkovým kuchařům a zjistí, že kuchařina je sice těžká dřina, ale zároveň velmi kreativní umění,“ uvedl ředitel školy Libor Fasora. Raut s ochutnávkou připravených pokrmů navazoval na seminář Bio v regionu Kraje Vysočina, zaměřený na ekologické zemědělství v regionu i produkci místních biopotravin. Semináře se účastnili kromě veřejnosti rovněž žáci oboru kuchař - číšník i žáci prvních ročníků nové studijního oboru Potraviny a výživa.

Cílem projektu BIO v regionu je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti a kromě Kraje Vysočina se koná v několika dalších vybraných krajích Česka.
Více informací o projektu na stránkách OZS Jihlava a Bioinstitutu.

Eva NEUWIRTHOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)