Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Havlíčkův Brod uspěl na soutěži Svačina roku s Rio Mare

Zvláštní cenu Rio Mare v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku získala Lucie Sochorová z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 5 000 Kč. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 Kč. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.
Lucie Sochorová z Havlíčkova Brodu, která získala Zvláštní cenu Rio Mare, připravila recept Thon koláč s tuňákem Rio Mare. První místo a poukaz na 7 000 Kč získala Aneta Vyhnánková ze Slavkova u Brna. Na druhém místě, ohodnoceném poukazem na 5 000 Kč, se umístil František Horáček z Děčína. Třetí místo v hodnotě 3 000 Kč obdržel Lukáš Záruba ze Znojma. Rio Mare cenu veřejnosti, kterou hlasováním udělili fanoušci na facebookových stránkách Rio Mare, vyhrála Aneta Vyhnánková. Vítězka a vítězná škola z veřejného hlasování se podělily o produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč.

Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

„Během šesti let trvání soutěže se do kuchařského klání zapojilo již více než 700 studentů z desítek českých středních škol. Takový zájem jen potvrzuje, že mladé kuchařky a kuchaře naše soutěž baví a inspiruje, a že tuňák Rio Mare je ideálním produktem pro přípravu lehkých, chutných a zdravých receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Živé finále soutěže Svačina roku s Rio Mare, které moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

Zvláštní cena Rio Mare: Lucie Sochorová, Obchodní akademie a Hotelová škola, Havlíčkův Brod
Thon koláč s tuňákem Rio Mare
Suroviny pro 4 porce: Těsto: 6 lžic špaldové mouky, lžička studené vody, 3 lžíce másla a sůl; Náplň do koláče: 1 konzerva tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 40 g sýru Feta nebo Balkánský sýr nakrájený na kousky, 4 ks cherry rajčátek, 1/5 středně velkého pórku, větvička čerstvého oregana, 1 ks vejce a špetka soli

Postup:
Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého těsta vyválíme placku, kterou přesuneme do formy a dotvarujeme tak, aby těsto bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou a pokryjeme pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 10 minut. Následně koláč z trouby vyndáme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně rozložíme jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. A dáme opět do trouby a dopékáme asi 15-20 minut.

Andrea ČEŘOVSKÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)