Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Spolek Vrátka v Třebíči uspořádá kurs v pečení kváskového chleba pro veřejnost

Spolek Vrátka v Třebíči pořádá pro veřejnost kurs pečení kváskového chleba. Zájemci se mohou hlásit do neděle 17. března v kavárenské pekárně v ulici Leopolda Pokorného nebo přes přihlašovací formulář umístěný na facebooku. Samotný kurs pak bude zahájen v pátek 22. března.
Účastníci kurzu se dozvědí, jak zadělat těsto, jak připravit kvásek a starat se o něj a vše si také prakticky vyzkoušejí. Kváskový chléb z Vrátek se těší velké oblibě, pekařky jej pečou z certifikovaného kvásku Pepin.

Kavárna Vrátka z Třebíče, která zaměstnává hendikepované, přivezla poslední únorový den do elektrárny Dukovany zásobu čerstvě upečených kváskových chlebů, nechyběla škvarková pomazánka, ani lahodné koláče a horká káva.
Tržba za 3 hodiny prodeje dosáhla téměř 17 tisíc korun.
Škvarkový, ořechový, rajčatový nebo třeba i brusinkový kváskový chleba bylo možné zakoupit při pravidelných a oblíbených charitativních snídaních i dnešní ráno v prostorách Jaderné elektrárny Dukovany. A protože je o tento produkt nebývalý zájem, rozhodla se organizace z Třebíče, zavážet tento chléb do elektrárny častěji.
„Je zbytečné, aby zaměstnanci elektrárny čekali na svůj chléb celý měsíc. Po vstřícné domluvě s vedením elektrárny můžeme zaměstnancům dovážet čerstvý chléb 2 – 3 krát do měsíce v brzkých ranních hodinách,“ říká Irena Rybníčková, předsedkyně sdružení Vrátka Třebíč. Pekárna Vrátka zaměstnává osoby s hendikepem, kterým je poskytována pracovní asistence tak, aby uspořádáním jednotlivých úkonů dokázali postupně od zadělání těsta až po balení pečiva dokončit celý výrobní proces.
Pečeme sladké i slané pečivo. Je možnost si vybrat z několika druhů kváskového chleba, samozřejmostí je i chléb bezlepkový. Vyrábíme také drobné kynuté pečivo, specializujeme se na tradiční židovské cukroví, vzhledem k našemu působišti v židovské části města Třebíče. Nepoužíváme žádné polotovary, jde o poctivou tradiční výrobu,“ říká Martina Hroščaníková, vedoucí provozu Pekárna Vrátka.
Každý poslední čtvrtek v měsíci snídají dukovanští zaměstnanci s dobrým pocitem, že pomáhají druhým. Už dva roky se v elektrárně pravidelně střídají dvě terapeutické kavárny, které připravují snídaně pro zaměstnance i dodavatele elektrárny. S dobrou náladou a chutnými čerstvými produkty dnes přijeli do elektrárny klienti a pracovníci kavárny Vrátka z Třebíče. Kromě tzv. snídaní pro dobrou věc se Vrátka pravidelně účastní také velikonočních a vánočních trhů v elektrárně, připravují občerstvení pro veřejné akce a aktuálně také chystají dárkové balíčky z nasušených bylinek z jaderné dukovanské zahrádky.

- red -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)