Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Letošní ročník Tradičního koštu obsahuje na 200 vzorků pálenek a likérů

„Letošní ročník patří mezi ty silnější, protože jen málokdy jsme obdrželi na hodnocení více než 200 vzorků. Rekord ovšem nebyl pokořen, ten zůstává na počtu 222,' říká Jaromír Plodek organizátor tradičního koštu. Celkový počet vzorků pálenek je v letošním roce přesně 211, z nichž je 18 likérů. K hodnocení zasedlo deset tříčlenných komisí. Každá komise hodnotí určitou skupinu vzorků (švestky, hrušky, likéry...).
Patnáctý ročník opět rozdá diplomy mezi účastníky s dosažením 16 a více bodů. Pálenky se hodnotí klasickou dvaceti bodovou stupnicí. Hodnotící komise uděluje body podle tabulky senzorického hodnocení, která obsahuje kritéria jako je čistota, jemnost, perzistence (časová délka trvání chuťového vjemu), vůně a chuť. V případě nepatrnějších nuancí hodnotitelé používají takzvaný doplněk tabulky pro jemnější rozhodování, kde je hodnocena vůně a chuť detailněji. Vůně se člení na čistotu, ovocný charakter, harmonii, odrůdovost, intenzitu a chuť na harmonii chuti, její charakter a všeobecné znaky (vyvážená, lahodná nebo naopak hořká, ostrá...).

Loňským šampionem je pan Jaroslav Horký se svojí třešňovicí.
Letošní vítěz bude vyhlášen v sobotu 27. dubna 2019 v sále hasičky ve Velkém Meziříčí. Výstava vzorků pálenek bude veřejnosti přístupná. Již po třetí rok je možno vystavovat mimo pálenky i likéry.

Zuzana NAJTOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)