Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Hrad Bítov provoní Velikonoce

Velikonočně vyzdobené interiéry I. patra hradu Bítova s prohlídkou ukončenou v hradní kuchyni, kde v sobotu 20. a v neděli 21. dubna bude presentována příprava pokrmů staročeské kuchyně a to vše u příležitosti výstavy s titulem Hrad s vůní Velikonoc, která se bude konat ve dnech 19. - 22. dubna.
Návštěvníci uvidí, jak se zde vařilo na starém kachlovém sporáku a na otevřeném ohni v krbu. Některé pokrmy bude možné ochutnat.
Po oba dny (sobota a neděle) bude při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel (připadající na 18. 4.) zdarma otevřena parkánová zahrada se vstupem přes padací most.
V tyto dny bude také zdarma otevřen okruh č. II. „Vstup do hradu“ – prohlídka nádvoří, velké hradní zahrady, kaple, první část hradního pivovaru (bez průvodce).

Hrad byl založen v 11. století na místě původního velkomoravského hradiště a to jako první z řetězce hradů, které měly chránit jižní hranici přemyslovského státu. První písemná zmínka o hradu Bítov pochází z roku 1061. Hrad byl založen na ostrožně na levém břehu říčky Želetavky. V hradní kapli se zachovala gotická dřevořezba Madony s dítětem z počátků 14. století. Interiéry hradu zdobí hodnotná sbírka obrazů německých a rakouských romantiků. Dále jsou zde vystaveny početné zoologické sbírky posledního majitele hradu barona Jiřího Haase, pro nějž hrad roku 1912 koupil jeho otec, velkovýrobce porcelánu Georg Haas z Hasenfelsu.

- red -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)