Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Díky polednímu menu chodí Češi na oběd do restaurace nejvíce v Evropě

Polední menu na Moravě stojí v průměru 117,20 Kč. V Čechách více, 122,80 Kč, přesto Češi více využívají možnosti zajít si do restaurace nebo si jídlo objednat než Moravané, kteří se častěji přiklání k domácí přípravě oběda. Takovéto formě poledního občerstvení dává přednost 41 % zaměstnanců na Moravě. V Moravskoslezském i Zlínském kraji je to přesně polovina všech dotazovaných. I proto firmy často nabízí možnost obědvat v odpočinkových firemních místnostech. Tomuto novodobému trendu stravování o polední pauze s ať už doma připraveným, koupeným nebo dovezeným obědem dává přednost 30 % Moravanů a 31 % Čechů.
Průzkum řeší i faktor výběru oběda podle nutriční kvality jídel. Vyplývá z něho, že pro čím dál více z nich je to stále aktuálnější téma (v Čechách 46 % a na Moravě 39 % dotazovaných strávníků). Zajímavé určitě je, že pro 29 % Moravanů ovlivňuje výběr poledního menu i velikost porce.

To, že má výběr jídla vliv nejen na výkonnost, produktivitu, efektivitu ale i zdravotní stav je vcelku nasnadě, proto je pravidelné stravování důležitou součástí dne. Obědovou pauzu si v České republice dopřává denně téměř 70 % zaměstnanců bez ohledu na region.

Kam zajít na zdravý oběd?
Jak vyplývá z průzkumu, výběr správných potravin a nutričně vyváženého oběda, je důležitý pro čím dál více zaměstnanců. Průvodcem jim může být program FOOD od společnosti EDENRED, díky kterému se mohou zaměstnanci lépe zorientovat v tom, která restaurace takovou nabídku poskytuje. Síť restaurací FOOD nabízí zdravá a vyvážená jídla, která splňují kritéria programu. Restaurace jsou snadno poznat podle samolepky na vstupních dveřích. Seznam všech více než 1 600 restaurací po celé České republice najdete ve vyhledávači partnerských provozoven na webových stránkách společnosti EDENRED.

Průměrná hodnota stravenek
Podle provozovatele sítě bio restaurací Rebio Ondřeje Korbičky zákazníci v Jihomoravském kraji nejčastěji platí stravenkou v rozmezí nominální hodnoty 80 – 100 Kč. Tomu se majitelé restaurací v tomto regionu snaží vyhovět a na základě toho upravují skladbu obědového menu tak, aby bylo cenově přijatelné. Přesto za jídlo uvařené z kvalitních surovin si dnes lidé rádi připlatí. Tvrdí to 47 % zaměstnanců v Jihomoravském kraji, 44 % v Moravskoslezském kraji, 38 % ve Zlínském kraji a 56 % v Olomouckém kraji. A že je to zvyšující se trend, který potvrzuje průzkum FOOD vyplývá i z meziročních srovnání těchto průzkumů.
„Je to hlavně o dlouhodobém zlepšování kvality a vaření z kvalitních surovin. Pokud člověk dostane stejně či více kvalitní jídlo, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu si raději jídlo koupit,“ říká Ondřej Korbička. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje vždy celou částku za obědové menu, tak pokud to odpovídá naší představě o kvalitním stravování, je čím dál více lidí v aktivním věku ochotno ji zaplatit. A to potvrzuje i pan Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu a navzdory tomu, že cena menu převyšuje nominální hodnotu stravenky, jsou lidé ochotni to zaplatit,“ dodává provozovatel bio restaurací Rebio.

Výběr restaurace v Praze určuje rychlost obsluhy, na Zlínsku velikost porcí
Rychlost obsluhy, nutriční kvalita jídel, nabídka poledního menu a velikost porce. Podle těchto kritérií vybírají zaměstnanci restauraci, do které si zajdou na oběd. Pro Čechy je důležitá zejména rychlá obsluha a kvalitní, nutričně vyvážené jídlo a Moravané upřednostňují větší porce. To vyplývá ze studie společnosti Edenred, která monitoruje v rámci celoevropského programu FOOD stravovací návyky již 10 let. Jeho cílem je mimo jiné i informovat o zdravém a vyváženém stravování v průběhu pracovního dne.
Zásadním faktorem pro výběr restaurace, kde se zaměstnanci během pracovního dne naobědvají, bývá rychlost obsluhy, což platí hned pro několik krajů. V čele nejvíce spěchajících stojí Praha se 78 % a Středočeský kraj se 71 % strávníků. Ale i na Moravě se tempo zrychluje. „Rychlost na place“ je rozhodující pro 52 % strávníků z Jihomoravského kraje, 42 % ze Zlínského kraje, 39 % z Moravskoslezského kraje a 36 % z Olomouckého kraje. Vysvětlením může být zrychlující se životní styl ve velkých městech, a tedy i méně času na oběd.
Pro zhruba třetinu Moravanů jsou i nadále důležité velké porce na talíři. Právě 34 % zaměstnanců ve Zlínském kraji vybírá restauraci podle velikosti porce. Podobně je tomu i v Moravskoslezském kraji a na Vysočině, kde jde v obou případech o 32 %. Naopak menší zájem o velikost porce má 28 % lidí z Olomouckého kraje a pouze 20 % z Jihomoravského kraje. Za posledních deset let je to klesající trend. Například v prvních průzkumech se blížil zájem o velké porce k 50 %.

Kvalitní a zdravé jídlo vs. velká porce na talíři
Kvalita obědového menu a jeho složení zajímá především zaměstnance z Prahy (67 %) a Středočeského kraje (61 %), lidé si vybírají zdravější a lehčí variantu podle nutričního složení. Ale podobný trend můžeme z průzkumu vypozorovat i v druhé části republiky, kde zdravá a vyvážená jídla vyhledává 42 % zaměstnanců ve Zlínském kraji, v Jihomoravském 39 % a v Moravskoslezském a Olomouckém shodně po 38 % dotazovaných.
Celorepublikově poptávka po zdravém a vyváženém stravování vzrostla ze strany zaměstnanců od roku 2009 z 31 % na současných 44 %.
Podle programu FOOD Češi častěji vyhledávají chutné a zdravější, lehčí jídlo. To potvrzují i mnozí majitelé restaurací. „Jde hlavně o dlouhodobé zlepšování kvality stravování a vaření ze surovin vysoké jakosti. Pokud se člověk přesvědčí, že dostal na talíř stejně kvalitní jídlo nebo plnohodnotnější, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu, aby si raději jídlo koupil,“ říká Ondřej Korbička, provozovatel sítě bio restaurací Rebio. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje celou částku za obědové menu, jsou lidé ochotni si za kvalitu připlatit. To hlásí i Ondřej Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu. To s klasickým menu nelze cenově srovnávat,“ dodává Ondřej Korbička.
Provozovatel sítě restaurací Olive Petr Janoušek komentuje situaci podobně: „Za poslední dva roky zaznamenáváme trend, že zákazník nevyžaduje velkou porci za nízkou cenu, ale dává přednost kvalitě i za mírně vyšší cenu. Proto zařazujeme do denního menu i dražší suroviny, jako jsou ryby nebo jehněčí.“

Marie PETROVOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)