Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Úpravna vody Mostiště změnila technologii

V úpravně vody v Mostištích byl v úterý 18. června spuštěn do provozu nový filtr. V souvislosti s tím došlo k dočasnému zvýšení tvrdosti vody, tj. zvýšení obsahu vápníku a hořčíku ve vodě, což mohou spotřebitelé zaznamenat změnou chuťových vlastností vody.
V souvislosti s prováděnými údržbovými pracemi na úpravně vody Mostiště došlo ke zvýšení tvrdosti vody, tedy ke zvýšení obsahu především vápníku a dále hořčíku a hydrogenuhličitanů ve vyrobené vodě. V důsledku zvýšení obsahu těchto minerálních látek došlo k dočasné změně chuťových vlastností vody. Změnu chuti vody lze přirovnat k charakteru chuti některých minerálních vod.

Zvýšení obsahu uvedených minerálních látek nemá vliv na zdravotní nezávadnost dodávané pitné vody, ale někteří spotřebitelé mohli změnu chuti vnímat jako změnu kvality pitné vody. Tento stav je krátkodobý a obvyklá chuť pitné vody se vrátí během dvou až tří dnů.

- tz -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)