Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Úspěšná sýččí sezóna; našli jsme i rekordní snůšku se sedmi mláďaty

Letošní hnízdní sezóna sýčků obecných je u konce a jejich ochránci z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců AV ČR ji hodnotí jako úspěšnou. Sýčci vyvedli minimálně 59 mláďat, to je o třetinu víc než loni. Ornitologové dále vyvěšovali budky, zabezpečovali technické pasti a s vlastníky pozemků vyjednávali změny v hospodaření. Intenzivní zemědělství a s ním spojený úbytek hmyzu je hlavní příčinou toho, že nyní u nás zbývá asi 100 párů této dříve běžné sovy.
Milým překvapením sýččí hnízdní sezóny byl nález hnízda se sedmi mláďaty. „Sýčci mají zpravidla 3 až 5 vajíček. Podle našich informací jde v České republice o historicky nejvyšší počet mláďat na jednu snůšku,“ komentuje jednu se zajímavostí Martin Šálek, hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Ornitologové celkem letos zkontrolovali v severních Čechách, kde žije nejsilnější česká populace sýčků, přes 300 lokalit. Na 54 z nich zjistili přítomnost sýčků, hnízdění potom na 29 lokalitách a spočítali 59 mláďat (v roce 2018 to bylo 43). „Bohužel jen malá část sýčků se dožije následujícího roku. Tato malá sovička často umírá pod koly aut nebo v technických pastech, jako jsou napáječky pro dobytek, komíny, roury či sudy s vodou,“ vysvětluje Šálek.

Připravili jsme pro sýčky téměř 100 budek
Stejně jako v předchozích letech, i letos ornitologové vyvěšovali budky zabezpečené před predátory. K sezóně 2019 jich bylo připraveno 99. „Páry obsadily 11 našich budek, přičemž 8 hnízdění bylo úspěšných a vylíhlo se 29 mláďat. Sýčkové navštívili 27% našich budek, ať už se jednalo o hnízdění nebo o pouhé prozkoumání. Oproti celorepublikovému průměru, který se pohybuje kolem jednoho procenta, je to zásadní rozdíl. Znamená to, že jsme se rozhodli jít správnou cestou, když jsme umisťovali budky na místa, která sýčci nejvíce využívají, namísto abychom je rozmísťovali po farmách plošně,“ říká Šálek.

Vybrané záběry ze života sýčků jsou k dizpozici na webu https://www.birdlife.cz/zaznamy-z-budky-sycka/
Aby mohli monitorovat sýčky ještě lépe, ornitologové letos poprvé instalovali také tzv. chytré budky s kamerami, které zaznamenávaly dění u vstupu a v hnízdní komůrce. „Mohli jsme sledovat, jakou kořist si sýčci nosí do budky a tím i například lépe pochopit, který typ potravy je v jednotlivých fázích hnízdění důležitý,“ vysvětluje Miroslav Bažant, terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Bidýlka se osvědčila
V letošní hnízdní sezóně ornitologové poprvé připravili pro sýčky na loukách s pásovou sečí bidýlka, odkud by mohli lépe lovit. Osvědčily se a sýčkové je začali využívat okamžitě.

Více o sýčkovi a jak mu pomoci lze zjistit na webu http://new.birdlife.cz/sycek/.

Poznámky:
Sýček obecný (Athene noctua) je malá sova velikosti hrdličky. Shora je hnědošedý s velkými světlými skvrnami. Charakteristická je pro něj také velká hlava se široko od sebe posazenýma žlutýma očima. Jeho přítomnost prozrazuje pro něj typické houkání, které se dá přepsat jako „půjď“. Vyskytuje se v (polo)otevřených biotopech, v západní a střední Evropě je to především zemědělská krajina. V České republice je vázán prakticky výhradně na hospodářské budovy, které mu poskytují místa vhodná pro hnízdění a zároveň jsou nedaleko od pastvin, kde loví potravu – drobné obratlovce a také větší bezobratlé živočichy, které loví vyhlížením z posedu. Ztráta lovišť a tím i nedostatek potravy sýčky ovlivňuje hlavně v hnízdní době, kdy musí krmit mladé. To se pak projevuje menším počtem vyvedených mláďat. Původní dutiny ve stromech už v Česku k hnízdění prakticky nevyužívá. Sýček u nás vytvořil i několik městských populací, například v Teplicích, Ústí nad Labem nebo Chomutově. Je stálý, věrný svému hnízdišti a má relativně malé domovské okrsky. Ještě na začátku 20. století býval sýček naší nejrozšířenější sovou, nyní je na pokraji vyhynutí. Za posledních 20 let se jeho počet snížil o 94 % na zhruba 100 párů.

Další informace:
http://new.birdlife.cz/sycek/
https://www.facebook.com/OchranaSycka/

Věra SYCHROVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)