Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

V sobotu v Přibyslavi máte možnost ochutnat až rok zrající sýry, zmrzlinu nebo výrobky z ovčího i kozího mléka

Výstava mléčných výroků nejen z Vysočiny u příležitosti 28. Mlékárenského dne bude zahájena v sobotu 7. září na Bechyňově náměstí v Přibyslavi, kde bude možné tyto mléčné produkty také zakoupit. Prezentace mlékáren s ochutnávkou bude připravena v radničním sklepení a ve farní stodole.
Na tiskové besedě se představili již známí a tradiční vystavovatelé, jako třeba jihlavská mlékárna, polenská mlékárna, Pribina Přibyslav a další a poprvé mezi ně přibyla zmrzlinářská společnost TIPAFROST z Kožichovic na Třebíčsku.

Zástupci Českomoravského svazu mlékárenského, Českého národního komitétu Mezinárodní mlékařské federace, přední zemědělští a potravinářští odborníci, představitelé samosprávy Kraje Vysočina a státní správy a také producenti nešetřili chválou přibyslavského trvalého přínosu ke zdravé výživě.
Mnozí vyslovili zajímavé názory a podněty pro další rozvoj českého mlékárenství.

Dovoz je zbytečně vysoký
Zatímco vloni se více debatovalo o másle a raketovém růstu jeho ceny, letos zaznělo uspokojení, že jsme za “máselnou krizí”. Znepokojuje však výše podílu dovozu mléčných výrobků. Již 42 procent české spotřeby pochází z importu.
Přitom kvalita našeho mléka jako výchozí suroviny je mimořádně vysoká, v některých parametrech dokonce vyšší. Proto zaznělo, že “spotřebitel má právo věřit českým výrobkům”.
Českomoravský svaz mlékárenský si to uvědomuje a programově přichází s osvětou nazvanou Mléko vás zdraví - Z farmy až na váš stůl.

Archivní sýry jako archivní vína
Pokud jde o naše chutě, oblibě se nyní těší tzv. řecké jogurty, sýry pro gril a archivní sýry. S nimi se na spotřebitelský stůl nespěchá. Zlatá Praha z Polné zraje pět měsíců a Herold z Jihlavy dokonce celý rok.
Když jsme u zrání, zajímavou zkušenost prezentoval Ital Claudio La Carbonara ze společnosti Brazzale Moravia. Sýry vyráběné ve Třech Dvorech u Litovle převáželi ke zrání do Itálie, až přišli na to, že na Hané sýry zrají lépe a ve výsledku jsou chutnější. - “Zřejmě je v Čechách a na Moravě lepší vzduch”, rozesmál tiskovku ředitel prodejní sítě La Formaggeria Gran Moravia.

Enviromentální mýty jsou nebezpečné
Poukázáno bylo na ohrožení mlékárenství enviromentálními mýty, které tvrdí, že oteplování planety má na svědomí chov hospodářských zvířat, především skotu, který prý ovzduší značně poškozuje metanem. A doslovně enviromentálním “šílenstvím” bylo nazváno šíření mýtu, že čím méně budeme chovat dojnic, tím více budeme mít vody.
Tisková beseda ukázala pospolitost a přátelství mlékařů a sýrařů. I když si konkurují, táhnou za jeden provaz, bez rozdílů, zda pracují v obřích společnostech, jakou je například Savencia Fromage & Dairy Czech Republic (bývalá Pribina v Hesově) nebo rodinný Dvorský statek v Olešence.
Je to nepřeberné množství chutných inovovaných mléčných výrobků mnohdy velmi nápaditě zabalených, které návštěvníci Mlékárenského dne v sobotu ochutnají.
Mléko si zaslouží propagaci, takové Rakousko na ni vydává desetkrát více peněz, než Česko. Propagace samozřejmě něco stojí, ale přibyslavský starosta Martin Kamarád neměl problém odpovědět na otázku, čím to je, že samospráva města ani po 28 letech nepřestává podporovat velkou oslavu mléka.

Ivo HAVLÍK

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)