Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Budoucí kuchař z Havlíčkova Brodu je ve finále soutěže Svačina roku

Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod je jedním z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů. Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti“.
Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare. Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.

Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

„Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují. Přidali jsme Rio Mare Grilované filety markety v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji,“ řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.

Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti“, autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.

Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku.


Martin Havlíček, Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod; Rio Mare FRITTATA

Suroviny na 4 porce:
1 konzerva Rio Mare tuňák ve vlastní šťávě, 1 rajče, hrst čerstvé bazalky, 1 mozzarella, ½ červené papriky, hrst černých oliv, 6 vajec, 2 lžíce másla, půl hrnku smetany, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 bageta, lžička medu, čekanka a salát Lollo Biondo (na přílohu), limetkovou šťávu LiMMi, limetka, sůl a pepř.

Postup:
Frittata: Všechny suroviny nakrájíme na kostičky. Na pánvi na másle orestujeme papriku, rajče a olivy a zalijeme rozmíchanými vejci se smetanou, dochucené solí a pepřem. Za stálého míchání necháme vejce lehce srazit (musí být krémová) a přidáme tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě. Přendáme do nepřilnavé pánve, posypeme nakrájenou bazalkou a pokryjeme plátky mozzarelly. Přendáme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 8 - 10 minut. Chipsy z bagety: Bagetu nakrájíme na tenké plátky a opečeme v troubě při 110 °C. Salát: Slunečnicový olej, limetkovou šťávu LImmi, kůru z limetky, sůl, pepř a med promícháme a smícháme s připravenými listy salát.

Táňa NEVRKLOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)