Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Co dělat, když na sporáku dojde k samovznícení rozpáleného oleje na pánvi

Z okna činžáku se valí kouř. Zděšení kolemjdoucí volají hasiče, kteří průzkumem na místě zjistí, že v kuchyni na sporáku došlo k samovznícení rozpáleného oleje na pánvi. Pro tentokrát je neštěstí zažehnáno, ale co dělat, než zachránci v červených autech přijedou?
Rychlá a správná reakce může vše zachránit. Je třeba ihned vypnout zdroj tepla a celou pánev zakrýt pečícím plechem nebo dostatečně velkou poklicí. Je možné použít i navlhčenou utěrku. Tím se zamezí přístupu vzduchu k plamenům a oheň se během chvilky sám udusí. Nikdy se nesmí hořící olej hasit vodou! Hrozí tak ošklivé popálení nebo opaření a oheň se ještě více rozhoří.

Pozor také na odkládání hořlavých předmětů jako jsou utěrky, papírové ručníky či chňapky.

Pravidelné odstraňování mastnot z blízkosti plynového sporáku je prevence proti zahoření.

Zdroj: FB HZS Kraje Vysočina

- red -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)