Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Lidé v Přibyslavi o víkendu krouhali a šlapali zelí, zdravou přílohu na zimu

Velký kamión krouhané i nekrouhané bílé brukve zelné, nebo-li hlávkového zelí, zaparkoval v pátek 9. října krátce po poledni na Bechyňově náměstí v Přibyslavi.
Obchod s ovocem a zeleninou Zdeňky Servítové, který si letos připomíná 30. výročí svého založení jako vůbec první soukromé prodejny po roce 1989 v Přibyslavi, do pozdně odpoledních hodin rozprodal celou dodávku. Kdo si předem neobjednal, nekoupil. Zákazníci si pytle krouhanky odváželi v autech nebo na vozícících. V domácnostech byly připravené dřevěné, kameninové a keramické soudky, nebo třeba jen větší sklenice.
K povinné soli a keřkovskému někdo také přidal jablka, cibuli, křen nebo bobule jedlého jeřábu. Každý podle osvědčeného receptu nakládal, šlapal a dusal, protože první podmínkou zdaru je uvolnit buněčnou šťávu. Čtyři až šest týdnů bude nyní trvat, než elixír zdraví ochutnáme. Nejlépe jako přílohu svatomartinské husy.

Kysané zelí je česká klasika, ale nechybělo ani ve sklepích starých Řeků a Římanů, ve středověku bylo dokonce považováno za všelék. Napěchováno v sudech provázelo Kryštofa Kolumba na jeho objevných zaoceánských plavbách a chránilo námořníky před kurdějemi z nedostatku vitaminu C.

Ivo HAVLÍK

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)