Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Jihlavskou zoologickou zahradu nově obývá čája obojková

Čája obojková, pták příbuzný hus a kachen, nově obývá zoologickou zahradu v Jihlavě. Bydlí ve výběhu s marou stepní a nandu pampovými a v brzké budoucnosti se dočká i nového partnera partnera.
Čája obojková (Chauna torquata) patří mezi vrubozobé ptáky, kteří dovedou dobře plavat i létat. Jsou to velmi hluční ptáci, kteří jsou ve své domovině občas chováni původními obyvateli jako hlídači obydlí, kteří dopředu hlasem upozorní na každou návštěvu. Žijí totiž v menších hejnech, jejichž členové se dorozumívají hlasitým voláním. To platí zvláště k večeru, kdy všichni krouží nad vodou a pronikavě křičí.

Čája žije v jihovýchodním Peru, severní Bolívii, Paraguayi, jižní Brazílii, Uruguayi a severní Argentině. Její strava se skládá z rostlinných stonků, semen, listů a zřídka malých zvířat.
Mohutné hnízdo staví na břehu nebo v mokřině, při zahřívání vajec i péči o mláďata se starají oba rodiče.

V ohbí křídel mají ostré drápovité ostruhy, které využívají k vzájemným soubojům.

- red -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)