Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

V jihlavské nemocnici opravují srdce kuchyně

Zázemí pro kuchaře prochází v těchto dnech v jihlavské nemocnici zásadní proměnou. Dostává nový kabát. Opravy by měly skončit zhruba za rok. Kuchaři budou nejenom nově nejenom schopni vařit více jídel, ale nabídnou i větší komfort ve výběru.
Práce začaly v pavilonu v prosinci roku 2019. Zázemí kuchyně podle provozně technického náměstka Alexandra Filipa dosluhovalo už několik let: „Oprava byla nutná. Díky rekonstrukci se nejenom zvýší možný počet připravených jídel ze zhruba 1 500 na téměř 2 000, ale především kuchaři dostanou nové gastro vybavení. Změna bude patrná i pro strávníky, které čeká větší komfort výběru jídla.“

Aktuálně prochází opravami samotné srdce kuchyně, tedy místo, kde se jídlo přímo připravuje. „V nadsázce říkáme, že teď se vaří v kuchyni pro panenky,“ říká Alexander Filip. Právě v těchto dnech se musí vařit na malém provizorním prostoru a ten hlavní se opravuje. Covid přišel kuchyni asi jako jedinému místu vhod: „Běžně vaříme průměrně kolem 1600 jídel, teď jsme na polovině. Vzhledem k podmínkám, ve kterých se vaří, jsme rádi, že počet jídel takto klesl,“ dodává Alexander Filip.

Opravy stravovacího provozu Nemocnice Jihlava by měly skončit zhruba za rok a vyjdou na 293 milionů korun bez DPH. Z toho 80 milionů připadne na pořízení kompletně nových gastrotechnologií. Opravy financuje ze svého rozpočtu Kraj Vysočina.

Monika ZACHRLOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)