Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Jogurt a tvaroh z Červené Lhoty nebo whisky z Třebíče mají nově certifikát regionální potravina

Oslava konce žní na Vysočině letos připadla na dobu, kdy sklizeň většiny zemědělských plodin ještě intenzivně probíhá. Pomalejší letošní žně jsou odezvou na deštivější léto. Na co počasí nemělo zásadní vliv, je počet vyhlášených nových nositelů prestižní značky Regionální potravina. Nově ji může používat šest výrobců na Vysočině.
Nově zařazené výrobky s udělenou značkou Regionální potravina a jejich producenti:

Bačovské uzené – kýta, producent: Uzenářství a lahůdky Sláma
Havlíčkova klobása se švestkou, producent: Tomáš Havlíček, Třebíč
Tvaroh a Šlehaný jogurt s příchutí jahody, producent: Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota
Trebitsch Czech Single Malt Whisky 6, producent: Česká whisky
Vítův zákvas z červené řepy, producent: ViK product
MED květový pastový, producent: Petr Špaček, Cidlina

Značkou regionální potravina je na Vysočině označeno 88 výrobků. Dalším označením pro výrobky s puncem Vysočiny je značka Vysočina regionální produkt. Tou mohou být označeny nejen potraviny, ale i řemeslná a umělecká díla nebo přírodní produkty splňující kritéria řemeslnosti a především původu. Značku nyní užívá padesátka produktů. Trh s regionálními produkty se rychle rozrůstá a stále více lidí kvalitu i regionálnost výrobků vyhledává a upřednostňuje. Certifikace má přirozeně přispět k rozšíření povědomí o regionální nabídce.

- red -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)