Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

V jihlavské zoologické zahradě se narodila čtyři mláďata prasat visajanských

V jihlavské zoologické zahradě se ve středu 8. září narodila čtyři mláďata prasat visajanských negroských. Aby měla samice klid, ohradili pracovníci zahrady část výběhu, ale i přesto mohou malá prasátka návštěvníci vidět. Samice je pravidelně vodí na procházku, jinak tráví čas v hnízdě, které jim postavila přímo ve výběhu.
Prasata visajanská negroská (Sus cebifrons negrinus) obývají Filipínské ostrovy Negros a Panay – lesy a travnaté porosty.
Jsou to všežravci, kteří se živí plody, hlízy, kořeny, spadaným ovocem, ale také bezobratlými a drobnými obratlovci.

Zvířata dosahují váhy až 190 kilogramů, specifická jsou velice štíhlým rypákem, přičemž na zátylku a na zádech jim roste hříva tvořená dlouhými štětinami. Prasátka žijí v menších skupinách, které tvoří až šest dospělých samců.

Samice rodí po 125 dnech březosti tři až čtyři mláďata.

Farmáři na Filipínách považují prasata visajanská za škůdce na zemědělských plodinách, proto jim hrozí ve volné přírodě prakticky vyhubení. Navíc maso zabitých prasat navíc mnohdy putuje na místní trhy, kde dosahuje i víc než dvojnásobné ceny ve srovnání s běžným vepřovým.

- red -

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)