Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Žáci základních škol poznávají bio potraviny zblízka; online prohlídkou pro školy je provedla Biopekárna Zemanka

Biopekárna Zemanka společně s projektem Skutečně zdravá škola zahajují pro žáky základních a středních škol online prohlídky provozu. Cílem je dětem ukázat, jak ve skutečnosti funguje výroba potravin, co to bio potraviny jsou a zábavnou formou je vzdělávat o rozdílu mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. První online prohlídku si v pátek 5. listopadu zkusili desítky žáku ze ZŠ Mraveniště ve Velkých Svatoňovicích a Montessori školy z Jihlavy.
„Se Skutečně zdravou školou už v Zemance spolupracujeme pět let. Věříme totiž, že zdravý vztah k jídlu je potřeba budovat už od dětského věku a k tomu bezpochyby patří také schopnost rozeznat kvalitní potraviny a umět se orientovat v jejich složení,“ komentuje Iveta Havlová, marketingová manažerka Biopekárny Zemanka. „V minulosti jsme vícekrát pro žáky okolních škol organizovali dny otevřených dveří a prohlídky provozu. Vzhledem k situaci s covidem si to teď ale nemůžeme dovolit, a proto jsme společně se Skutečně zdravou školou vymysleli online formát prohlídek,“ vysvětluje Havlová.

V průběhu 45 minut projdou žáci provozem pekárny, která od roku 2006 peče v obci Oříkov u Sedlčan ve Středních Čechách sušenky a krekry v bio kvalitě. Děti se v průběhu prohlídky seznámily s původem surovin, které pekárna využívá. Dozvěděly se i to, proč se Zemanka rozhodla už před 15 lety používat certifikované bio ingredience a také, jaká část výroby pořád probíhá ručně a proč.

„V Biopekárně se snažíme přistupovat odpovědně k využívání jakýchkoliv zdrojů. Pečeme z bio surovin, odebíráme elektřinu z obnovitelných zdrojů, minimalizujeme náš odpad a upcyklujeme různé obaly. Letos jsme také spustili projekty s UGO a IKEA, kterým pomáháme zpracovávat jejich zbytkové suroviny a každý měsíc tak zachráníme až 180 kg kvalitních surovin před tím, aby se staly odpadem. Věřím proto, že děti i díky online prohlídce dokážou teď lépe pochopit, co si představit pod pojmem udržitelnost a ekologie,“ dodává Havlová.

Další prohlídka se v Zemance uskuteční 12. a 26. listopadu a společnost i do budoucna plánuje vícero aktivit zaměřených na vzdělávání dětí a mládeže v online i offline podobě.

Biopekárna Zemanka je český výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů. Byla založena v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve středních Čechách. Všechny produkty pečeme podle našich vlastních originálních receptur a s nadšením je připravujeme tak, aby měly nejen vysokou kvalitu, ale i skvělou chuť. Výrobu na počátku řídila Věra Zemanová, profesionální cukrářka a gastronom s více jak čtyřicetiletou praxí. Jan Zeman vede celou pekárnu a řídí provoz spolu s týmem nadšených kolegů. www.biopekarnazemanka.cz

Jana BÁBIKOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)