Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Třebíčská slanina nebo jahody z Kožichovic mají nově označení Regionální potravina

Letošního hodnocení adeptů o značku Regionální potravina v Kraji Vysočina se účastnilo 65 produktů od 20 výrobců. Mezi oceněnými jsou mimo jiné slanina a klobásy, jahody, perníkové preclíčky, sýr a jogurtové mléko, med nebo sladké trubičky a pivo.
„V současné době je v registru značky Regionální potravina téměř devadesátka vysočinských výrobků. Dělají dobré jméno nejen svým výrobcům, ale i našemu regionu,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Kraje Vysočina pro rok 2022 těmto výrobkům:

Masné výrobky tepelně opracované: TŘEBÍČSKÁ SLANINA NA JALOVCI
TOMÁŠ HAVLÍČEK

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: HAVLÍČKOVA VYZRÁLÁ KLOBÁSA
TOMÁŠ HAVLÍČEK

Sýry včetně tvarohu: ČERSTVÝ SÝR S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
DAGMAR ŘEZNÍKOVÁ

Mléčné výrobky ostatní: JOGURTOVÉ KOZÍ MLÉKO VANILKOVÉ BIO
BIOFARMA DORA

Pekařské výrobky včetně těstovin: PIKÁRECKÉ PERNÍKOVÉ PRECLÍČKY
LUCIE KREJČOVÁ

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: PROSETÍNSKÉ TRUBIČKY
RADKA MARŠÁLKOVÁ LONTRASOVÁ

Alkoholické a nealkoholické nápoje: HARRACH – TMAVÝ LEŽÁK
HARRACH

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: JAHODY Z KOŽICHOVIC
FARMA KOŽICHOVICE

Ostatní: MED KVĚTOVÝ
PETR ŠPAČEK

„Ocenění Regionální potravina nám přineslo nové kontakty, možnosti a prezentaci našich výrobků. Nejsou to však jenom příležitosti, které jsme získali, ale i jakési potvrzení, že jdeme správným směrem a produkujeme kvalitní české výrobky,“ prohlásil Petr Špaček z rodinného včelařství Špaček, který získal ocenění za svůj med již v minulém roce.

Hodnotitelskou komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.

„Mám upřímnou radost z průběhu 13. ročníku soutěže Regionální potravina. Přihlásilo se 65 výrobků a podařilo se nám vyhlásit všechny kategorie. Těší mě, že o značku opětovně usilují výrobci, kteří byli již oceněni a spatřují tak v označení přínos. Například Prosetínské trubičky obhájily ocenění již po třetí v řadě,“ uvedl krajský koordinátor a ředitel Okresní Agrární komory Třebíč Karel Coufal.

Jitka SVATOŠOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)