Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Chotěbořský domov pro seniory SeneCura prozářily chorvatské dny

Jadranský poloostrov je pro většinu z nás nejoblíbenější letní destinací. Klienti SeneCura SeniorCentra Chotěboř si užili chorvatský gurmánský týden přímo v domově. Během něj poznali nejen gastronomická specifika země, ale zjistili i řadu zajímavostí. Letos byla pro ně tato aktivita již několikátá, protože se podívali do kuchyní třeba Rakouska, nebo Číny.
Gurmánské dny mají většinou podobný průběh, přesto se v mnohém liší. Společným jmenovatelem je vždy výzdoba prostor v duchu daného státu. Vlaječky, fotografie a další symbolická výzdoba je připravena ve společných prostorách. „Je to důležitá součást aktivity, neboť nám klienti pomáhají s přípravou. Chystáme nejen výzdobu, ale třeba i různé zajímavé informace na nástěnky,” říká Michaela Břízová, sociální pracovnice domova.

Pokud jde o samotnou gastronomii, kuchaři SeniorCentra pracovali s tradičními elementy a klienti tak mohli ochutnat polévku “čorba” s hovězím masem nebo žgvacet - slepici v rajské omáčce s těstovinami. Samozřejmostí byla i Pljeskavica, kterou není nutné představovat, neboť je známá i českým milovníkům grilování. Jako dezert se podávala Bajadera, tedy nepečená lahůdka z ořechů a čokolády.

Nejen do přípravy, ale i do samotných aktivit se klienti zapojují. „Pomáhají našim kuchařům s vařením, nebo si pod vedením aktivizačních zaměstnanců domova samostatně zkoušejí připravit některý z pokrmů,” doplňuje Michaela Břízová.

Gastronomie tvoří jen jednu součást kultury. Zaměstnanci SeniorCentra SeneCura proto zařadili do programu i tzv. Cestománii, tedy besedu se zajímavostmi o Chorvatsku. Klienti se dozvěděli informace o historii a nejznámějších památkách, které si poté prohlédli na fotografiích. Vzpomínali rovněž na vlastní zážitky z cest po této zemi. Znali totiž většinou Chorvatsko jako součást předrevoluční Jugoslávie, jednu z mála zemí, kam mohli tehdy vycestovat k moři.

Cestování do jiných zemí v rámci gurmánských týdnů je jednou z příležitostí, které pomáhají klienty udržet aktivní a umožňují jim prožít zajímavé a zábavné dny. Do SeniorCenter také často přijíždějí různé osobnosti třeba v rámci pravidelné akce Křeslo pro hosta. Klienti si mohou také pozvat do domova své blízké a prožít s nimi večeři při svíčkách v atmosféře luxusní restaurace.

Filip MORAVEC

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)