Nejstarší a nejznámější regionální internetový deník v Česku (zal. roku 1996)...
Každý den čerstvé zprávy a publicistika z Jihlavy a celé Vysočiny (RSS kanál)...

Požehnaný a tichý Velký Pátek
přeje redakce Regionalistu.
Nejstarší český internetový deník Regionalist.cz (1996-2019), vychází již 8225 dnů

Dnes je pátek 19. duben
(6. duben církevního kalendáře iuliánského)
• 2019 rok křesťanského letopočtu
• 7508 let od stvoření světa dle křesťanského počítání
Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 19. 4.:
Velký pátek - den přísného postu
Svátek dle pravoslavného kalendaria na 6. 4. (19. 4.):
  • 9.4.2019:
    Blíží se Velikonoce, zákazníci by měli být opatrní na některé barevné výrobky, které kupují
    Velikonoce a barvy patří neodmyslitelně k sobě. Nadšení z toho, že se šedivá zima dala na ústup, mívá často bohatě dekorovanou pestrobarevnou podobu. Setkat se s ní můžeme nejen na zdobných pentlích, na barvy sázíme i při přípravě velikonočních pokrmů a při nákupech potravin. Odkud se barvy k jídlu berou a jaký mají původ? Čím jsou barveny oblíbené dekorativní cukrovinky? Podívali jsme se na několik z nich.
    Perníček s barevným zdobením patří k velikonoční tradici. Radost nad drobnou sladkostí ale může zkalit skutečnost, že k obarvení bílkové polevy posloužilo syntetické barvivo, o kterém se na zadní straně obalu píše, že se nehodí pro děti. Spotřebitel se pak může logicky ocitnout ve schizofrenní situaci, kdy je potřeba se rozhodnout, co obdarovaného potěší víc – jestli vzhled jídla, nebo složení bez zbytečné chemie. Dětí se na to raději neptejme.

    Kovové broky, máček i list papíru
    Děti jsou hravé a milují barvy. To je také často důvodem, proč je dospělí rádi zásobují barevnými sladkostmi, a výrobci potravin oběma stranám rádi vyhoví. Když se naskytne příležitost jako Velikonoce, Vánoce nebo se slaví narozeniny, touha po barvách se zvyšuje.
    Nakoupili jsme proto potravinářské barvy a barevné cukrovinky, které se používají ke zdobení při pečení a se kterými se můžeme běžně setkat i v průběhu roku.
    V našem košíku se ocitly rozličné polevy, cukrová sypání a jarní dekorace, barvy, jedlý papír s potiskem či potahové hmoty na dorty. Z jejich obalů jsme čerpali informace o použitých barvivech.
    Na jednu stranu můžeme zůstat klidní: všechna použitá barviva jsou povolená a schválená pro potravinářské účely. Otázkou však zůstává, zda je nezbytné používat k barvení jídla látky, které mají syntetický původ, případně jejich použití či příjem omezují nejrůznější limity.

    Barevná přírodní harmonie
    „Jíst i očima je přirozené. Lákají nás čerstvé, svěží potraviny a výrobci se proto barvivy snaží průmyslově vysoce zpracované produkty vzhledově přiblížit skutečným potravinám,“ vysvětluje oblibu barevných potravin specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.
    Jaká je tedy alternativa k syntetickým barvivům, pokud budeme trvat na tom, že chceme obarvené jídlo? „Existují bezpečné přirozené pigmenty rostlin nebo jde k barvení používat i skutečné potraviny jako třeba prášek z lyofilizovaného ovoce. Což prakticky je jen mrazem vysušené a rozdrcené ovoce jako třeba borůvky, maliny nebo jahody,“ doporučuje jako jednu z variant barvení specialistka.
    Mezi oblíbené zdroje přírodního barviva patří borůvky, červená řepa, červené zelí, aronie, mrkev, kurkuma, špenát či spirulina. Lze je použít buď tak, jak jsou, nebo v podobě extraktů, redukcí či prášků. Někdy je najdeme pod označením „potraviny s barvicím účinkem“.
    Přírodní barviva běžně používají i velkovýrobci, ve složení výrobků se o nich dočtete, případně je můžete rozeznat podle E kódů. Které to jsou, uvádí tabulka na: https://www.dtest.cz/clanek-…

    Radost pro oko, méně už pro tělo
    Nebylo by však úplně spravedlivé svádět oblibu jasných barev v jídle pouze na děti. I dospělým se líbí svěží vzhled potravin, byť se představy o atraktivitě potravin mohou u dětí a dospělých trochu rozcházet. Oficiálně, podle evropského nařízení 1333/2008, se za důvody k používání potravinářských barviv považují zvýšení přitažlivosti jídla, obarvení jinak bezbarvých potravin a také (trochu zvláštně) navrácení přirozeného vzhledu. Potraviny se naopak nesmějí barvit proto, aby se zamaskovaly vady všeho druhu.
    Na evropské úrovni se potravinami obecně zabývá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), uvnitř kterého funguje speciální panel odborníků pro přídatné látky (FAF). Tato skupina v roce 2016 zrevidovala svá vědecká stanoviska týkající se některých barviv používaných v potravinářství.
    V souladu s jejich novými závěry, dále podle evropské legislativy a s přihlédnutím k hodnocení francouzské spotřebitelské organizace Que Choisir jsme v naší tabulce vyznačili barviva, která stojí za pozornost.

    Trocha neuškodí? Kolik je trocha?
    První skupinou látek, které nejsou v jídle nezbytné, jsou azobarviva. Jde o synteticky vyrobené barvicí látky, které vyjmenovává evropské nařízení č. 1333/2008 a které mají potenciálně neblahý dopad na aktivitu a pozornost dětí. Což je skutečnost, na niž musí výrobce na obalu u příslušného barviva upozorňovat větou „může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Potravinářských azobarviv je šest a patří mezi ně žluť SY (E 110), chinolinová žluť SY (E 104), azorubin (E 122), červeň allura (E 129), tartrazin (E 102) a ponceau (neboli košenilová červeň A, E 124). Objevili jsme je v nejrůznějších typech dekorací: v potahové hmotě na dorty, v barevném posypu, jako součást potisku jedlého papíru nebo v potravinářském barvivu určeném k barvení pokrmů.
    Proč se k výrobě potravin používají syntetická barviva, která mohou ovlivňovat pozornost dětí? Azobarviva dovedou sytě a stabilně obarvit limonády, alkoholické nápoje nebo například potahovací fondánovou hmotu na dětský dort. Barva vydrží sytá, nevybledne a svůj odstín si uchovává po dlouhou dobu.
    „Výrobci jsou experty na produkci a prodej, nikoli na výživu. Vyrábějí to, co nejvíce láká, co se prodává. V laboratořích vymýšlejí složení, jejich hlavním cílem je prodat. Nejlépe opakovaně,“ vysvětluje používání výrazných barviv specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

    Kterým se radši vyhnout?
    Azobarviva jsou syntetické barvicí látky, které se používají (nejen) v potravinářství. Dodávají potravinám zářivé a dlouhotrvající barvy, ty by však zároveň měly být upozorněním (spolu s informacemi na obalu), že nejde o ideální přídatné látky pro děti. Evropské nařízení ukládá výrobcům, aby spotřebitele upozorňovali na obalech, že azobarviva mohou nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí. O která jde, se dozvíte v tabulce na: https://www.dtest.cz/clanek-…

    Možný alergen a nanočástice
    Ve stejné kolonce uvádíme také karmín či kyselinu karmínovou, dříve známou jako košenila (E 120), který se vyrábí ze sušených těl hmyzu nopálovce karmínového. Toto červené barvivo se spojuje s potenciálně alergenními složkami, proto EFSA výrobcům doporučuje vyrábět jej co nejčistší.
    Karmín se běžně používá v kosmetice nebo ve farmacii, v potravinářství má pak využití při barvení uzenin, mléčných výrobků, džemů nebo cukrovinek. My jsme na něj narazili v modelovací marcipánové hmotě, cukrových posypech a cukrových polevách.
    Jako další barvivo, kterému je lepší se vyhnout, jsme označili oxid titaničitý. Jde o látku, kterou se barví potraviny na bílo. Někdy se používá jako podkladová barva. Jsou jím potahovány například žvýkačky nebo bonbóny, může být součástí kupované bílé zdobicí polevy na perníčky. V drogistice se používá jako součást opalovacích krémů, kde tvoří fyzikální UV filtr.
    EFSA podle svých slov nenashromáždila dostatek studií, které by ji přiměly výrazně se vymezit vůči tomuto aditivu. V žaludku však leží Francouzům, kteří upozorňují, že oxid titaničitý se vždy alespoň částečně vyskytuje v podobě nanočástic. Ty mohou podle studie francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA) v těle způsobovat předrakovinné stavy. V každém případě francouzská vláda vyslovila svůj návrh na zákaz používání oxidu titaničitého v cukrovinkách a jídle vyráběném ve Francii, a to s platností od června 2020.

    Modrá je dobrá, ale bez ní to jde taky
    Dalším syntetickým barvivem, které zaujalo naši pozornost, je brilantní modř FCF (E 133). Hojně se používá při barvení cukrovinek pro děti a do limonád. My jsme na ni narazili v podstatě ve všech typech cukrářských dekorací, kde bylo zapotřebí modré barvy.
    Nepatří mezi azobarviva, přesto jejím vypuštěním z jídelníčku dětí chybu neuděláte. EFSA po poslední revizi snížila tolerovatelný denní příjem (ADI) brilantní modři z 10 na 6 mg/kg tělesné hmotnosti denně.
    Patentní modř V (E 131) čelí podezření, že může u citlivých jedinců způsobovat alergické reakce. EFSA stanovila tolerovatelný denní příjem barviva na 5 mg/kg tělesné hmotnosti denně.

    Chemický kaleidoskop
    Řada cukrářských dekorací se neobejde bez konzervačních látek. Benzoanem sodným se v některých cukrovinkách zabraňuje množení mikroorganismů a tím pádem prodlužuje trvanlivost. Jeho použití je v různých typech potravin omezeno maximálními limity, což samo o sobě napovídá, že jídlo bez benzoanu je lepší volbou. Podle francouzských zjištění může stát za alergickými reakcemi, v kombinaci s azobarvivy (i sám o sobě) pak může posilovat hyperaktivitu dětí.
    Sorban draselný slouží také jako konzervant. EFSA jej klasifikuje jako přídatnou látku s maximálním tolerovatelným denním příjmem 3 mg/kg tělesné hmotnosti.
    U přídatných látek často zdůrazňujeme jejich možný koktejlový efekt a také upozorňujeme na skutečnost, že jsme během dne vystaveni působení velkého množství chemických sloučenin z nejrůznějších zdrojů, o kterých nemusíme vědět. Mezi ně patří například kosmetika, léky či doplňky stravy.
    Proto v rámci předběžné opatrnosti doporučujeme vyhýbat se kontaktu s chemickými látkami, o kterých víme, že nejsou nezbytné. Konzervanty mezi ně řadíme například spolu s aromaty, barvivy či náhradními sladidly.

    V čem koupeme vajíčka?
    Barvení vajíček uvařených natvrdo si před Velikonocemi nenechá ujít řada českých spotřebitelů. K barvení lze využít řadu přírodních materiálů a barvicích potravin jako například cibulových slupek, černého čaje, odvaru z červeného vína, kmínu nebo červeného zelí.
    Běžně dostupné jsou však i barvy na vejce v prášku, které nabízejí papírnictví a drogerie. Jde o potravinářské barvy, které ve valné většině využívají barvicích schopností azobarviv. Na obalech se však nic o vlivu na hyperaktivitu dětí nedočteme, byť mohou barvy proniknout i pod skořápku. Nejde totiž o potravinu, nýbrž pouze o přídatnou látku, a u těch se upozornění uvádět nemusejí. Stejný případ se týká i léků – ani zde nemusí být použití azobarviv doprovázeno varující větou.
    - tz -
    Vyhledávání v článcích Regionalistu:

    Vyhledávat lze jak s diakritikou, tak bez ní. Na velikosti písmen nezáleží.

    Další zprávy:
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Zemřela hraběnka Kinská ze Žďáru nad Sázavou
    Rodina Kinských vám s bolestí i nadějí v srdci oznamuje, že ve středu 17. dubna, nás opustila paní hraběnka Kinská z Vchynic a Tetova, rozená kněžna Thamar Amilakvari.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    V Jemnici se střetla ve čtvrtek dopoledne dvě osobní auta, nehoda si vyžádala jedno zranění
    Hlášení o dopravní nehodě dvou osobních vozidel v ulici Budějovická v Jemnici přijala operátorka tísňové linky 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ve čtvrtek 18. dubna v 10.42 hodin. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů z Jemnice.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Jedenáct jednotek hasičů bojovalo ve středu s rozsáhlým požárem lesa u Řídelova
    Škodu v předběžné výši 860 tisíc korun za sebou zanechal středeční požár mladého lesa v katastru obce Řídelov na Jihlavsku. Na místě s plameny sedm hodin bojovalo jedenáct jednotek hasičů, hašení probíhalo i z letadla.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Velikonoce na Veselém kopci
    V pátek 19. dubna bude zahájena návštěvnická sezona v expozici lidového stavitelství na Veselém kopci. Pro tento slavnostní okamžik je připraven program s názvem Velikonoce na Veselém kopci. Od Velkého pátku 19. dubna do pondělí velikonočního 22. dubna budete mít možnost prohlédnout si interiéry roubenek doplněné o ukázky velikonočního pečiva, zdobených vajíček a dalších tradičních předmětů.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Řidič opravoval defekt na nákladní soupravě, kterou však nezajistil a skončil pod koly vozu; zraněním podlehl
    V Pelhřimově ve Skrýšovské ulici chtěl ve středu 17. dubna po deváté hodině ranní šestašedesátiletý řidič nákladní soupravy s návěsem opravit závadu na autě. Soupravu však dostatečně nezajistil a ta se samovolně rozjela směrem dozadu. Muž upadl pod kolo a utrpěl zranění, na které následně v nemocnici zemřel Neštěstí se stalo na silnici III/1333 v Pelhřimově od obce Skrýšov směrem k silnici I/34.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Za pálení odpadů z demolice kravína a jejich netřídění dostal podnikatel dvě pokuty v celkové výši 200 tisíc korun
    Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili dvě pokuty v celkové výši 200 tisíc korun podnikateli Stanislavu Zápotočnému, který nechal v otevřeném ohništi spálit odpady vzniklé po demolici bývalého kravína v Šimanově na Jihlavsku.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Hlediště v bývalém třebíčském kině Moravia je již minulostí
    Budova bývalého kina Moravia v Třebíči se před očima mění na komunitní centrum. Vnitřní dispozice doznala značných změn. Budoucí návštěvníci už v hlavním sále nenajdou hlediště, ale multifunkční sál nebo cvičnou kuchyň.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    V Kozlově hořela střecha hospodářského stavení, na místě zasahovalo osm jednotek hasičů
    Škodu v předběžné výši 1,5 milionu korun za sebou zanechal středeční požár střechy hospodářského stavení v Kozlově. Při požáru ani samotném zásahu se nikdo nezranil. Příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje.
  • Vydáno ve čtvrtek 18.4.2019 :
    Turistická sezona na krajských hradech - na Roštejně a na hradě Kámen
    Na území Kraje Vysočina se nachází dva krajské hrady. A shodou okolností jsou oba vystavěné na skále. Na Pelhřimovsku je to hrad Kámen a na Jihlavsku lovecký hrádek Roštejn.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Oprava Centra sociálních služeb v Jihlavě se prodraží
    Zastupitelstvo města Jihlavy v roce 2017 schválilo dotaci na opravu Centra sociálních služeb na ulici Žižkova. Zdlouhavý proces hodnocení projektu, během kterého se razantně zvýšila cena stavebních prací, a změny v legislativě navyšující daně zdražili investici o čtyři a půl milionu. Oblastní charita Jihlava, která centrum provozuje, musí nyní stavbu doplatit financemi na vybavení. Milionem korun charitě pomůže i statutární město Jihlava, finanční pomoc nabídnul i Kraj Vysočina.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Zástupci města Třebíče uklízeli příkopy; našli pohovku, záchodovou mísu i stavební odpad
    V úterý 16. dubna čistili zaměstnanci městského úřadu a zástupci města Třebíče příkopy od pohozených odpadů v rámci akce Čistá Vysočina. Odpadky uklízeli v příkopech kolem silnice od Řípova do Červené Hospody.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    „Řídím, piju nealko pivo“ po desáté
    Policie České republiky společně s Českým svazem pivovarů a sladoven spouští již desátý ročník celorepublikového projektu „Řídím, piju nealko pivo“. Dopravně preventivní akce, bude probíhat na předem vytipovaných rizikových stanovištích v období Velikonočních svátků ve dnech 17. až 22. dubna 2019.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    SZPI nařídila stažení klamavě označených masných výrobků z dovozu
    Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili další dvě nevyhovující šarže masných výrobků od výrobce TARCZYŃSKI S.A., Ujeździec Maly 80, 55-100 Trzebnica, Polsko, v tuzemské tržní síti. Jedná se o následující výrobky, které inspektoři odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s., Písečná 5583, Chomutov:
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Porucha kanalizace pod novou silnicí uzavřela Telečskou ulici v Jihlavě
    Pod nově zrekonstruovanou silnicí na Telečské ulici došlo k poruše kanalizace. Pracovníci Vodárenské akciové společnosti, která vodohospodářskou infrastrukturu v této lokalitě spravuje, v současné době zajišťují opravu. Telečská ulice bude kvůli závadě uzavřena přibližně dva dny.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Jihlavskému K-centru k dvacátým narozeninám popřála i Helena Třeštíková
    V úterý 16. dubna se v Centru U větrníku slavilo. Služba K-centrum při Oblastní charitě Jihlava měla dvacáté výročí. Ke gratulantům se připojila řada známých osobností v čele s českou dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou, bývalým národním protidrogovým koordinátorem a dnes ředitelem společnosti Podané ruce, který stál u vzniku K-centra v Jihlavě Jindřichem Vobořilem nebo primátorkou města Jihlava Karolínou Koubovou.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Strojvedoucí ze samovolně rozjetého vlaku nebude obviněn z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti
    Případem, který se stal 19. února letošního roku krátce před devátou hodinou ranní na železniční jednokolejné trati Studenec – Křižanov, se zabývali policisté z obvodního oddělení ve Velkém Meziříčí.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Prohlídku zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou zpestří o svátcích velikonoční výzdoba
    Velikonoční výstava na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou od pátku 19. dubna do pondělí 22. dubna ozdobí prohlídkové trasy této barokní památky.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Pětatřicet let se o Velikonocích běhá v Golčově Jeníkově s Jarmilou Kratochvílovou
    Tradiční velikonoční Běh městem Jarmily Kratochvílové, který startuje v neděli 21. dubna 2019 dopoledne v Golčově Jeníkově, se běží už po pětatřicáté.
  • Vydáno ve středu 17.4.2019 :
    Po Velikonocích nastanou v Třebíči další dopravní omezení, v ulicích Demlova, Zdislavina a Chelčického
    Odbor dopravy a komunálních služeb Městského úřadu v Třebíči informuje řidiče o nadcházejících dopravních omezeních.
  • Vydáno v úterý 16.4.2019 :
    Muži jsou podezřelí ze spáchání trestného činu, neplatí na své děti výživné
    Policejní inspektor sdělil podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy padesátiletému muži z Moravskobudějovicka. V době od začátku loňského roku si neplní vyživovací povinnost na svoje dvě dcery. Na dívky ve věku šestnáct a osmnáct let má měsíčně přispívat částkou přes šest tisíc korun a celkově tak dluží necelých sto tisíc korun.
Další články vydané ve dnech 4. 4. 2019 - 19. 4. 2019:






zpět na vrchol stránky...
redakce Regionalistu:

Regionalist, nejstarší český internetový deník: založen roku 1996 - zpravodajství a publicistika na internetu se zvláštním zaměřením na prostor Českomoravské vysočiny

Akční radius Regionalistu: zahrnuje především území Jihlavského kraje, tedy Vysočiny, to jest okresy Jihlava, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou)

Internetová adresa: www.regionalist.cz

Editace a redakce: Eva Švančarová (Šinkovská), šéfredaktorka
kontakt: regionalist@seznam.cz

Vychází: od září roku 1996 každý den!

Vydává: Vitaeelhomeo Ltd. - registered in England Company No. 8062676

Redakce, inserce, obchodní oddělení: e-mail: obchod@regionalist.cz, telefon: +420 777 307 887

© (1996-2019) - Eva a Leo Švančarovi

zpět na vrchol stránky...
Z jihlavských legend
Letopisy L. Vilímka
Z jihlavských čtvrtí
Zločiny komunismu
Jihlavské tramvaje
RSS

Homeopatické sady:
Partnerské weby Regionalistu:

X-Pcz
Publicisticko-křesťanský netradičně tradiční web:
20. 11. 2018 - Mons. Petr Piťha: Hodnoty, na kterých stojíme

9. 10. 2018 - Istanbulská úmluva: Jsou to neomarxisté, o čemž se mluví, a neonacisté, o čemž se cudně mlčí!

20. 9. 2018 - Legitimita a legalita islámu, aneb trochu jiný pohled na rovnost vyznání v Evropě

2. 9. 2018 - Nezoufejme nad stavem církve. Neboť církev není často totéž, co Církev!

1. 9. 2018 - Apoštolská posloupnost…

1. 9. 2018 - Krise papežského systému církve je periodickým jevem

21. 4. 2018 - Josef Beran: Láska (1942)

5. 4. 2018 - Kdo není proti nám, je s námi – a kdo není se mnou, je proti mně!

4. 3. 2018 - Kdo této zemi v posledních desetiletích nejvíce uškodil? Bohužel strana, která má v názvu „křesťanská“!

3. 3. 2018 - Zločin a trest?


H umoresky nejen Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence z rodného jihlavského Bedřichova:
- 8) Jak lokomotivy na hlavním nádraží vždy dobře předpovídaly počasí…

- 7) Zloděj od svatého Jana…

- 6) Jak hrozná kletba pana Kreuzera zabila dvanáct lidí

- 5) Jak si paní Marie v helenínské kapli vymodlila hodinku šťastné smrti

- 4) Kdo chce kam – aneb jak se tajemníkovi KSČ zázračně vyplnilo jeho přání…

- Tramvaje z Jihlavy do Dřevěných mlýnů…

- 3) Atentát na Vladimíra Iljiče v Kollárově škole

- 2) Kalamita na lince A

- 1) Děda, jehož se Husák bál

- Dřevěné mlýny, Bedřichov


H omeopatický a astrologický web
L
ea Švančary
Publicisticky i odborně. Aneb co asi netušíte díky zažitým mýtům o astrologii i homeopatii:


Aktuální teplota:
Počasí v Počátkách
Atmosférický tlak:
Počasí v Počátkách
Srážky v tuto chvíli:
Počasí v Počátkách



Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...

Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...

Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...

Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...