Nejstarší a nejznámější regionální internetový deník v Česku (zal. roku 1996)...
Každý den čerstvé zprávy a publicistika z Jihlavy a celé Vysočiny (RSS kanál)...

Nejstarší český internetový deník Regionalist.cz (1996-2019), vychází již 8295 dnů

Dnes je čtvrtek 27. červen
(14. červen církevního kalendáře iuliánského)
• 2019 rok křesťanského letopočtu
• 7508 let od stvoření světa dle křesťanského počítání
Svátek dle katolického tradičního kalendaria na 27. 6.:
Čtvrtek po neděli druhé po Svatém Duchu
Svátek dle pravoslavného kalendaria na 14. 6. (27. 6.):
  • 30.5.2019:
    Díky polednímu menu chodí Češi na oběd do restaurace nejvíce v Evropě
    Polední menu na Moravě stojí v průměru 117,20 Kč. V Čechách více, 122,80 Kč, přesto Češi více využívají možnosti zajít si do restaurace nebo si jídlo objednat než Moravané, kteří se častěji přiklání k domácí přípravě oběda. Takovéto formě poledního občerstvení dává přednost 41 % zaměstnanců na Moravě. V Moravskoslezském i Zlínském kraji je to přesně polovina všech dotazovaných. I proto firmy často nabízí možnost obědvat v odpočinkových firemních místnostech. Tomuto novodobému trendu stravování o polední pauze s ať už doma připraveným, koupeným nebo dovezeným obědem dává přednost 30 % Moravanů a 31 % Čechů.
    Průzkum řeší i faktor výběru oběda podle nutriční kvality jídel. Vyplývá z něho, že pro čím dál více z nich je to stále aktuálnější téma (v Čechách 46 % a na Moravě 39 % dotazovaných strávníků). Zajímavé určitě je, že pro 29 % Moravanů ovlivňuje výběr poledního menu i velikost porce.

    To, že má výběr jídla vliv nejen na výkonnost, produktivitu, efektivitu ale i zdravotní stav je vcelku nasnadě, proto je pravidelné stravování důležitou součástí dne. Obědovou pauzu si v České republice dopřává denně téměř 70 % zaměstnanců bez ohledu na region.

    Kam zajít na zdravý oběd?
    Jak vyplývá z průzkumu, výběr správných potravin a nutričně vyváženého oběda, je důležitý pro čím dál více zaměstnanců. Průvodcem jim může být program FOOD od společnosti EDENRED, díky kterému se mohou zaměstnanci lépe zorientovat v tom, která restaurace takovou nabídku poskytuje. Síť restaurací FOOD nabízí zdravá a vyvážená jídla, která splňují kritéria programu. Restaurace jsou snadno poznat podle samolepky na vstupních dveřích. Seznam všech více než 1 600 restaurací po celé České republice najdete ve vyhledávači partnerských provozoven na webových stránkách společnosti EDENRED.

    Průměrná hodnota stravenek
    Podle provozovatele sítě bio restaurací Rebio Ondřeje Korbičky zákazníci v Jihomoravském kraji nejčastěji platí stravenkou v rozmezí nominální hodnoty 80 – 100 Kč. Tomu se majitelé restaurací v tomto regionu snaží vyhovět a na základě toho upravují skladbu obědového menu tak, aby bylo cenově přijatelné. Přesto za jídlo uvařené z kvalitních surovin si dnes lidé rádi připlatí. Tvrdí to 47 % zaměstnanců v Jihomoravském kraji, 44 % v Moravskoslezském kraji, 38 % ve Zlínském kraji a 56 % v Olomouckém kraji. A že je to zvyšující se trend, který potvrzuje průzkum FOOD vyplývá i z meziročních srovnání těchto průzkumů.
    „Je to hlavně o dlouhodobém zlepšování kvality a vaření z kvalitních surovin. Pokud člověk dostane stejně či více kvalitní jídlo, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu si raději jídlo koupit,“ říká Ondřej Korbička. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje vždy celou částku za obědové menu, tak pokud to odpovídá naší představě o kvalitním stravování, je čím dál více lidí v aktivním věku ochotno ji zaplatit. A to potvrzuje i pan Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu a navzdory tomu, že cena menu převyšuje nominální hodnotu stravenky, jsou lidé ochotni to zaplatit,“ dodává provozovatel bio restaurací Rebio.

    Výběr restaurace v Praze určuje rychlost obsluhy, na Zlínsku velikost porcí
    Rychlost obsluhy, nutriční kvalita jídel, nabídka poledního menu a velikost porce. Podle těchto kritérií vybírají zaměstnanci restauraci, do které si zajdou na oběd. Pro Čechy je důležitá zejména rychlá obsluha a kvalitní, nutričně vyvážené jídlo a Moravané upřednostňují větší porce. To vyplývá ze studie společnosti Edenred, která monitoruje v rámci celoevropského programu FOOD stravovací návyky již 10 let. Jeho cílem je mimo jiné i informovat o zdravém a vyváženém stravování v průběhu pracovního dne.
    Zásadním faktorem pro výběr restaurace, kde se zaměstnanci během pracovního dne naobědvají, bývá rychlost obsluhy, což platí hned pro několik krajů. V čele nejvíce spěchajících stojí Praha se 78 % a Středočeský kraj se 71 % strávníků. Ale i na Moravě se tempo zrychluje. „Rychlost na place“ je rozhodující pro 52 % strávníků z Jihomoravského kraje, 42 % ze Zlínského kraje, 39 % z Moravskoslezského kraje a 36 % z Olomouckého kraje. Vysvětlením může být zrychlující se životní styl ve velkých městech, a tedy i méně času na oběd.
    Pro zhruba třetinu Moravanů jsou i nadále důležité velké porce na talíři. Právě 34 % zaměstnanců ve Zlínském kraji vybírá restauraci podle velikosti porce. Podobně je tomu i v Moravskoslezském kraji a na Vysočině, kde jde v obou případech o 32 %. Naopak menší zájem o velikost porce má 28 % lidí z Olomouckého kraje a pouze 20 % z Jihomoravského kraje. Za posledních deset let je to klesající trend. Například v prvních průzkumech se blížil zájem o velké porce k 50 %.

    Kvalitní a zdravé jídlo vs. velká porce na talíři
    Kvalita obědového menu a jeho složení zajímá především zaměstnance z Prahy (67 %) a Středočeského kraje (61 %), lidé si vybírají zdravější a lehčí variantu podle nutričního složení. Ale podobný trend můžeme z průzkumu vypozorovat i v druhé části republiky, kde zdravá a vyvážená jídla vyhledává 42 % zaměstnanců ve Zlínském kraji, v Jihomoravském 39 % a v Moravskoslezském a Olomouckém shodně po 38 % dotazovaných.
    Celorepublikově poptávka po zdravém a vyváženém stravování vzrostla ze strany zaměstnanců od roku 2009 z 31 % na současných 44 %.
    Podle programu FOOD Češi častěji vyhledávají chutné a zdravější, lehčí jídlo. To potvrzují i mnozí majitelé restaurací. „Jde hlavně o dlouhodobé zlepšování kvality stravování a vaření ze surovin vysoké jakosti. Pokud se člověk přesvědčí, že dostal na talíř stejně kvalitní jídlo nebo plnohodnotnější, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu, aby si raději jídlo koupil,“ říká Ondřej Korbička, provozovatel sítě bio restaurací Rebio. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje celou částku za obědové menu, jsou lidé ochotni si za kvalitu připlatit. To hlásí i Ondřej Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu. To s klasickým menu nelze cenově srovnávat,“ dodává Ondřej Korbička.
    Provozovatel sítě restaurací Olive Petr Janoušek komentuje situaci podobně: „Za poslední dva roky zaznamenáváme trend, že zákazník nevyžaduje velkou porci za nízkou cenu, ale dává přednost kvalitě i za mírně vyšší cenu. Proto zařazujeme do denního menu i dražší suroviny, jako jsou ryby nebo jehněčí.“

    Marie PETROVOVÁ
    Vyhledávání v článcích Regionalistu:

    Vyhledávat lze jak s diakritikou, tak bez ní. Na velikosti písmen nezáleží.

    Další zprávy:
  • Vydáno dnes v 12:10 hodin:
    Víčka od PET lahví pomohou dvěma chlapcům z Třebíčska
    Místostarosta Třebíče Miloš Hrůza se připojil ke sbírání víček, která pomohou dobré věci. Za pomocí svých přátel nasbíral pět pytlů.
  • Vydáno dnes v 10:08 hodin:
    O letních prázdninách pozor na změny ordinačních hodin v jihlavské nemocnici
    V červenci a srpnu dochází ke změnám ordinačních hodin ambulancí jihlavské nemocnice. Některé odborné poradny přes léto přeruší provoz úplně, jiné omezí.
  • Vydáno dnes v 09:53 hodin:
    Staročeská petropavlovská pouť na hradě v Ledči nad Sázavou
    Tradiční Staročeská petropavlovská pouť se bude konat na hradě v Ledči nad Sázavou ve dnech 28. - 29. června. Pořadatelé pro návštěvníky připravili středověkou krčmu, rytířské turnaje, šermíře, středověké trhy, hudbu i ohňovou show.
  • Vydáno dnes v 09:19 hodin:
    Silnice II/602 mezi Olešnou a Strměchy se od 1. července uzavře; nahradí ji pětiminutová objížďka
    Z částečné na úplnou uzavírku se změní režim dopravy doprovázející modernizaci silnice II/602 mezi Olešnou a Strměchy na Pelhřimovsku. Neprůjezdný bude konkrétně úsek Olešná – křižovatka Rybníček a to v termínu 1. července do 6. září.
  • Vydáno dnes v 08:29 hodin:
    U Kamenice narazila řidička s osobním vozidlem do stromu
    Dvě jednotky hasičů zasahovaly ve středu 26. června odpoledne u dopravní nehody osobního vozidla u Kamenice na Jihlavsku. Řidička vozidla skončila po nehodě v péči zdravotníků.
  • Vydáno dnes v 08:26 hodin:
    V Novém Městě na Moravě vyprošťovali hasiči auto z potoka
    Oznámení o vozidle v potoce v ulici Nečasova v Novém Městě na Moravě přijala operátorka tísňové linky 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ve středu 26. června v 15.52 hodin.
  • Vydáno dnes v 08:22 hodin:
    Ranní tragickou dopravní nehodu u Děbolína na Jindřichohradecku nepřežila mladá dívka
    Krátce po čtvrté hodině ranní ve čtvrtek 27. června přijal operační důstojník na lince 158 informaci o dopravní nehodě u Děbolína na Jindřichohradecku. Náraz vozidla, (dodávky) Citroen do stromu nepřežila mladá dívka. Devatenáctiletý řidič byl po nehodě letecky transportován do nemocnice k dalšímu ošetření.
  • Vydáno dnes v 08:10 hodin:
    Kůrovcová kalamita pohledem lesníka
    Tak, jak kůrovcová kalamita na Pelhřimovsku nabývá stále hrozivějších a doslova viditelnějších rozměrů, začíná se o tento problém stále více zajímat i veřejnost. A v dnešní uspěchané době se současně hledají i jednoduchá a snadná vysvětlení příčin tohoto stavu. Za vše prý mohou lesníci, chtěli rychle zbohatnout a tak sázeli všude smrk. Nejvíce rozšířené druhy kůrovců napadají v lesích skutečně především smrk a případně také borovici.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    Vysvědčení na Vysočině je připraveno pro téměř 65 tisíc žáků a studentů
    Od dvouměsíčních prázdnin dělí děti na Vysočině páteční předání ročního studijního hodnocení. „Připraveno je 64 953 originálů vysvědčení, tedy o téměř čtyři stovky více než loni,“ informovala Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    Jihlavský dopravní podnik má nového ředitele
    V polovině června se po 37 letech změnilo vedení Dopravního podniku města Jihlava. Josefa Vilíma nahradí jihlavský rodák Radim Rovner.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    Výstava Ladislav Novák 1925-1999 v zámeckých konírnách v Třebíči
    Vernisáží bude zahájena výstava s název Ladislav Novák 1925 - 1999 ve čtvrtek 27. června v 17 hodin v prostorách konírny třebíčského zámku. Letos je to právě 20 let, které uplynuly od úmrtí tohoto významného třebíčského výtvarníka, básníka a autora dalších literárních textů.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    Konec karenční doby: Firmy výrazně rozšíří možnost placeného volna v době nemoci
    Zaměstnanci skoro pětiny tuzemských firem se mohou těšit na zavedení nebo rozšíření placeného volna v době nemoci. Již nyní tzv. „sick days“ poskytuje podle průzkumu společnosti Edenred více než 43 procent tuzemských zaměstnavatelů a další k nim přibudou v reakci na nová pravidla pro proplácení nemocenské.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    Adapťácký jarmark aneb staré dobré časy na téma pro VI. Květinový den
    Květinový den, který se nesl v duchu tradičních řemesel, uspořádala Odlehčovací služba Adapta při Oblastní charitě Jihlava pro své uživatele, jejich rodinné příslušníky i pro veřejnost.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    Do jihlavského Cityparku přicházejí světové prémiové značky
    V nákupním centru Citypark Jihlava otevřel multibrandový obchod s prémiovým zbožím, který nabídne značky jako je Guess, Calvin Klein Jeans nebo Tommy Jeans. Centrum tím následuje poptávku po kvalitním a luxusnějším zboží.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    S létem u Sázavy ožily vážky
    Při procházkách kolem přibyslavských břehů Sázavy lze za teplých dnů pozovat reje vážek.
  • Vydáno ve středu 26.6.2019 :
    V Jihlavě v Brtnické ulici zemřel ráno po nehodě motorkář
    V Brtnické ulici v Jihlavě ve středu 26. června asi ve 4.30 hodin zemřel při nehodě motocyklista.
  • Vydáno v úterý 25.6.2019 :
    Putovní pohár ze soutěže ve vyprošťování si odvezli ždárští profesionální hasiči
    V úterý 25. června se na sportovišti u stanice profesionálních hasičů ve Velkém Meziříčí konala Krajská soutěž Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ve vyprošťování u dopravních nehod. Své síly poměřilo pět soutěžních družstev, mimo soutěž se představili hasiči z Nového Města na Moravě. Suverénně nejlepší výkon podalo soutěžní družstvo ze Žďáru nad Sázavou.
  • Vydáno v úterý 25.6.2019 :
    Václav Klaus k aféře „doprava zdarma“ na pražskou Letnou
    Exprezident pan Václav Klaus se omluvil na stránkách Institut Václava Klause za svůj výrok o „zaplacených demonstrantech“ na Letné.
  • Vydáno v úterý 25.6.2019 :
    Pro prezidenta ČR originální sonety, pro první dámu sklo
    I letošní návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana v Kraji Vysočina má v programu okamžik, kdy budou předány oficiální dárky Kraje Vysočina. Stejně jako v minulosti si pan prezident odveze koš regionálních potravin.
  • Vydáno v úterý 25.6.2019 :
    Ivana Zemanová uctila v Třebíči památku zdejšího rodáka Antonína Kaliny
    Manželka prezidenta paní Ivana Zemanová navštívila v úterý 25. června Třebíč. Jejím hlavním cílem byla prohlídka nově otevřené expozice Děti Antonína Kaliny, Pamětní síně Antonína Kaliny, Zadní synagogy a procházka po židovské čtvrti.
Další články vydané ve dnech 12. 6. 2019 - 27. 6. 2019:
24. 6. 2019:






zpět na vrchol stránky...
redakce Regionalistu:

Regionalist, nejstarší český internetový deník: založen roku 1996 - zpravodajství a publicistika na internetu se zvláštním zaměřením na prostor Českomoravské vysočiny

Akční radius Regionalistu: zahrnuje především území Jihlavského kraje, tedy Vysočiny, to jest okresy Jihlava, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou)

Internetová adresa: www.regionalist.cz

Editace a redakce: Eva Švančarová (Šinkovská), šéfredaktorka
kontakt: regionalist@seznam.cz

Vychází: od září roku 1996 každý den!

Vydává: Vitaeelhomeo Ltd. - registered in England Company No. 8062676

Redakce, inserce, obchodní oddělení: e-mail: obchod@regionalist.cz, telefon: +420 777 307 887

© (1996-2019) - Eva a Leo Švančarovi

zpět na vrchol stránky...
Z jihlavských legend
Letopisy L. Vilímka
Z jihlavských čtvrtí
Zločiny komunismu
Jihlavské tramvaje
RSS

Homeopatické sady:
Partnerské weby Regionalistu:

X-Pcz
Publicisticko-křesťanský netradičně tradiční web:
20. 6. 2019 - Mariánský sloup: Staletý symbol řádění běsů v českých levicových duších

2. 5. 2019 - 2. květen: „Slovo se vtělilo, abychom my se zbožštili!“

21. 4. 2019 - Christus resurrexit! Ale jedni mají Hod Boží, druzí Květnou neděli!

20. 11. 2018 - Mons. Petr Piťha: Hodnoty, na kterých stojíme

9. 10. 2018 - Istanbulská úmluva: Jsou to neomarxisté, o čemž se mluví, a neonacisté, o čemž se cudně mlčí!

20. 9. 2018 - Legitimita a legalita islámu, aneb trochu jiný pohled na rovnost vyznání v Evropě

2. 9. 2018 - Nezoufejme nad stavem církve. Neboť církev není často totéž, co Církev!

1. 9. 2018 - Apoštolská posloupnost…

1. 9. 2018 - Krise papežského systému církve je periodickým jevem

21. 4. 2018 - Josef Beran: Láska (1942)


H umoresky nejen Bedřichovské
Vzpomínky a sekvence z rodného jihlavského Bedřichova:
- 8) Jak lokomotivy na hlavním nádraží vždy dobře předpovídaly počasí…

- 7) Zloděj od svatého Jana…

- 6) Jak hrozná kletba pana Kreuzera zabila dvanáct lidí

- 5) Jak si paní Marie v helenínské kapli vymodlila hodinku šťastné smrti

- 4) Kdo chce kam – aneb jak se tajemníkovi KSČ zázračně vyplnilo jeho přání…

- Tramvaje z Jihlavy do Dřevěných mlýnů…

- 3) Atentát na Vladimíra Iljiče v Kollárově škole

- 2) Kalamita na lince A

- 1) Děda, jehož se Husák bál

- Dřevěné mlýny, Bedřichov


H omeopatický a astrologický web
L
ea Švančary
Publicisticky i odborně. Aneb co asi netušíte díky zažitým mýtům o astrologii i homeopatii:


Aktuální teplota:
Počasí v Počátkách
Atmosférický tlak:
Počasí v Počátkách
Srážky v tuto chvíli:
Počasí v Počátkách



Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...

Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...

Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...

Pěvecké sdružení Campanula Jihlava...