Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Začíná další rok Gastroakademie; letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane devatenáct žáků

Čtvrtým rokem otvírá Kraj Vysočina pro devatenáct vybraných žáků ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu.
„Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraji na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1. – 3. ročníků těchto krajských škol:
• Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V loňském roce absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrařů Jana Horkého, žáci 3. ročníků vloni i letos obdrželi pozvání na Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast na mezinárodním finále soutěže Tropheé Mille ve francouzské Remeši. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni.

V současné době nabízí střední školy zřizované Krajem Vysočina 16 oborů se zaměřením na gastronomii.

Eva NEUWIRTHOVÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)