Vytisknout článek...

Toto je text článku v denním vydání Regionalistu (http://regionalist.cz):

Kmínový festival v Třebíči doplní cimbálová muzika

Kmínový festival se bude konat v sobotu 19. června od 10 hodin v Centru tradiční lidové kultury v ulici Cyrilometodějské v Třebíči.
Přijďte se občerstvit, nadýchnout se kmínové vůně, poslechnout si přednášku o kmínu či shlédnout kulinářskou show Ondřeje Slaniny a Martina Štangla.
V rámci kmínového dne vystoupí cimbálový soubor Hudci z Kyjova. Soubor hraje a zpívá lidové a jiné písně v tradiční a zároveň neotřelé stylizaci již 26 let.

Kmín je jedno z nejstarších používaných evropských koření. Jeho používání je doloženo už ze starověku. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel, dále pak v konzervárenství, v likérnictví, ve farmacii a mnoha dalších odvětvích potravinářského průmyslu. Přidává se při vaření brambor, do kyselého zelí, k masům a do salátů.

V ČR se kmín pěstuje přibližně na 1000 ha s průměrným výnosem 0,5 tun na 1 ha. Spotřebuje se ročně přibližně 1400 t kmínu, z toho domácí produkce je schopna zajistit produkci 500 t. Zbytek se dováží převážně z Německa a Nizozemí.

Obsažený karvon pozitivně ovlivňuje trávení.

Eva ŠINKOVSKÁ

(originál článku je na adrese: http://regionalist.cz/denik/2007.php?idclanku=)